Ung i landbruget: 26-årig landmand udlever drøm

En kolonihave og en kogård var udgangspunktet for den drøm om egen virksomhed, der netop i disse år er i gang med at udspille sig for Asmus Kjær Madsen fra AKM Landbrug i Gudbjerg.

AKM Landbrugs maskinpark består blandt andet af en John Deere 6900 og en minibigballepresser fra New Holland. Kverneland samleriven og sprederiven fra Kuhn er blandt de redskaber, Asmus Kjær Madsen har investeret i det første år som ejer af AKM Landbrug. En Valmet 705 og en wrapper fra Pomi gør et godt stykke arbejde, når græsset skal wrappes som en sidste opgave inden salg. Asmus Kjær Madsen, ejer af AKM Landbrug, udlever sin drøm som selvstændig. Fotos: Henriette Lemvig

Det lå ikke umiddelbart i kortene hos Asmus Kjær Madsen, indehaver af AKM Landbrug i Gudbjerg, at han skulle uddanne sig som landmand. Men en kløgtig skoleledelse i de tidligere teenageår sendte ham en gang ugentligt på en kogård, og der opstod lysten.

- Jeg var ikke så god til at sidde stille i skolen. Kunne egentlig godt følge med fagligt, men det der med at sidde i så mange timer, fem dage i træk, det kunne jeg altså ikke. At jeg fik lov at komme ud og bruge mine hænder og hjælpe til på en kogård hver onsdag fra syvende klasse og frem, det gjorde underværker for mig, fortæller Asmus Kjær Madsen, der nu er blevet 26 år, og har sin egen virksomhed.

Driver 40 hektar med græs

- Jeg driver selv cirka 40 hektar med græs, som jeg presser i baller primært til hestefolket. Ved siden af kører jeg maskinstation med de redskaber, jeg har. Det vil sige skårlægger, river, spreder, presser og pakker.

Græsdelen i virksomheden er endnu ikke på fuld tid, og Asmus Kjær Madsen regner heller ikke med, at det i fremtiden bliver tilfældet.

- Jeg kan rigtigt godt lide det afvekslende i, at jeg også lejer min arbejdskraft ud til andre. Blandt andet arbejder jeg på Højlundsgaard Maskinstation i høst og hos en anlægsgartner og en entreprenør, hvor jeg klipper rabatter og hegn. Sammenholdt med de to spidssæsoner med græsset i juni og slut august/september, kan jeg sagtens fylde mine dage ud, siger han med en tilfreds mine og understreger, at han er heldig at få meget hjælp fra familie og venner.

- Når jeg laver græs i spidsbelastningerne, er det ikke noget, der gør sig selv. Her har jeg hjælp fra familie og venner, hvor nogen kommer med aftensmad og andre hjælper med at køre. Det er jeg utroligt taknemmelig for.

Gør brug af netværk

Efter endt uddannelse fra Dalum Landbrugsskole i 2016 har Asmus Kjær Madsen været ansat hos forskellige maskinstationer.

- Det har været vigtigt for mig at bevare det gode forhold til mine tidligere arbejdsgivere og kollegaer. Det er det netværk, der har gjort, at jeg har turde starte selv. At jeg har vidst, at der var brug for mig, og at der også var nogen, der ville benytte min arbejdskraft og redskaber, siger han og uddyber glæden ved det afvekslende arbejde.

- Jeg har en stor arbejdsplads. Jeg ser mange forskellige mennesker. Får lov at lave forskellige opgaver og oplever, hvordan andre gør og eksempelvis driver deres jord. Det er afvekslende, og jeg nyder virkelig det med, ikke at gå i det samme hver dag.

Drømt om at få sit eget

Siden Asmus Kjær Madsen som 10-årig investerede i en kolonihave, har han drømt om at få sit eget.

- Ja, det er lidt sjovt, men jeg havde min kolonihave indtil jeg som 16-årige flyttede hjemmefra i forbindelse med, at jeg begyndte på landbrugsskolen. Den gav mig utroligt meget. Jeg nød virkelig at komme ud og bruge mine hænder, at dyrke mine egne eksempelvis kartofler. Det har helt sikkert været frøet til, at jeg gerne igen har ville have mit eget. Det med selv at kunne planlægge, finde på og arbejde med tingene, se det spire og høste afgrøderne – i flere betydninger – det er jeg vild med, påpeger Asmus Kjær Madsen, der foruden kolonihaven fik sit første stykke jord gennem sine tidligere svigerforældre, der lejede ham to hektar.

- Jeg har været heldig at have gode folk omkring mig. Også nu, hvor jeg for eksempel lejer det her hus og maskinhallen af Kresten Bjerre – den landmand hvor jeg havde min første praktikperiode, da jeg begyndte på landmandsuddannelsen, siger Asmus Kjær Madsen og uddyber.

- Jeg er meget taknemmelig for, at det har kunne lykkes for mig at blive selvstændig. Her efter halvandet år har jeg gode opgaver, og har fundet min niche med græs. Samtidig med, at jeg har alle de gode relationer rundt omkring mig, ja så synes jeg godt, jeg kan tillade mig at være glad.

Maskinpark

 

Traktorer:

John Deere 6900

Valmet 705

Redskaber:

Minibigballepresser New Holland

Sprederive Kuhn

Samlerive Kverneland

Indpakker/wrapper Pomi

Læs også