IH-entusiast: - Det hele startede med en knækstyret

Det er helt særlige hestekræfter, der tages i brug, når Kurt Qvistgaard driver sine 55 hektar ved Hesselager. Her forenes markarbejdet og en stor passion for de amerikanske IH-traktorer.

Det er ikke kun juleænder, der er mange af hos fjerkræproducent Kurt Qvistgaard, der driver gårdbutikken Andtiljul.dk i Bøsøre ved Hesselager.

Arealet på de omkring 55 hektar der drives med planteavl, hvoraf halvdelen af jorden er ejet, passes ikke med en hvilken som helst maskinpark. Markerne passes med de amerikanske veterantraktorer, som Kurt Qvistgaard har samlet på i en årrække.

LandbrugFyns udsendte bemærker en grå Massey Ferguson 31. En traktor, som Kurt Qvistgaards bedstefar købte som ny i 1952.

- Det er ellers amerikansk IH, at jeg helst vil lege med, smiler han og tilbyder en rundvisning i maskinparken – også selvom han har været uheldig med foden, så turen rundt på gården foregår på krykker.

Han gør det klart, at det ikke er så lige til med en »enmandsgeschäft«, når man kommer til skade, men glæder sig samtidig over et kæmpe netværk, der hjælper godt til. Samtidig lægger han ikke skjul på, at det går ham lidt på, at han netop på grund af sin skade, er kommet bagefter med rengøringen af maskinerne, efter sæsonens markarbejde.

En særlig model

Den er ikke kun imponerende i sig selv den Farmall 966 fra 1971, som Kurt Qvistgaard først viser frem. Traktoren er også speciel i den forstand, at den hidtil har lagt hestekræfter til i et cirkus.

- Det er Cirkus Benneweis, der hidtil har brugt traktoren til elefantvognen, da den var ny, fortæller Kurt Qvistgaard, der selv har købt den for et år siden, efter at have ledt efter netop denne model i en del år.

Ved siden af den flotte Farmall 966 står også en velholdt IH 1055 fra 1979, der dog er tysk. Det var imidlertid en helt anden model, der kom til, som den første i samlingen.

Knækstyret amerikaner

- Det hele startede med en knækstyret, lyder det fra den østfynske landmand.

Han viser vej over til en IH 6788 fra 1984, der fylder godt op i maskinhuset.

- Modellen er den sidste serieproducerede, inden IH blev overtaget af Case IH. Der er kun produceret 347 af modellen der - og den der er den eneste i Danmark, fortæller Kurt Qvistgaard om kæmpen, der hos den østfynske landmand er spændt for discharven, men ellers tidligere har kørt med bigballepresseren.

Frontgitteret er monteret med en nummerplade fra Montana.

- Nummerpladen fik jeg i 2006, da jeg besøgte brødrene Randy og Robert Williams i Montana, der har verdens største traktor. Jeg spurgte, om de ikke havde en gammel nummerplade liggende, som jeg kunne købe, men i stedet for at give mig en gammel, blev den ene nummerplade fra deres Pickup truck hurtigt skruet af, fortæller Kurt Qvistgaard om et af minderne fra hans tre landbrugsrelaterede rejser til USA.

- Det er min hobby det her, påpeger han og det bekræftes ikke mindst af de næste eksemplarer i maskinhuset.

 

Den allerbedste

En IH 5488 fra 1985, der kom til Danmark fra England i 2011, er også en traktor af særlig betydning fra den østfynske samler.

- Den der model er noget af det bedste, der nogensinde er lavet, understreger han om traktoren, der kun findes to af i Danmark.

Traktoren står for en afpudser og har også været på arbejde for nylig. Der er dog ingen af veteranerne, som lovligt kan tage de længere ture på offentlig vej, derfor er det en Case IH Puma 150 CVX, som må klare turen for kornvognen, ligesom den har fået opgaven at køre for ploven.

- Jeg sælger alt kornet. Jeg høster et læs og kører så op med kornet i Lamdrup, hvorefter jeg høster næste læs. Det kan ikke blive mere afvekslende, lyder det fra Kurt Qvistgaard, der nu er nået hen ved siden af mejetærskeren. En 20 fods IH 1480 fra 1980 - en rigtig herregårdsmaskine - der kun har kørt 2000 timer og fortsat høster upåklageligt.

Der bliver dermed ikke foretaget meget arbejde på gården i Bøsøre, uden det er med trækkraft fra en rød IH. Med en 3-cylindret IH 782 er ikke engang havetraktoren en undtagelse.

Maskinparken med mærket IH:

Model                                           hk         år

● IH 6788                                                     200           1984

● Farmall 966                                              91             1971

● IH 1055, tysk                                            100           1979

● IH 5488                                                     205           1985

● 20 fods mejetærsker IH 1480                                    1980

● Case IH Puma 150 CVX                         

● IH 782 3-cylindret diesel

Læs også