Maskinstationerne er i slipstrømmen fra landbrugsudviklingen, og det er ikke gået ubemærket hen på Vesterbølle Maskinstation.
- Udvikling i landbruget er en selvfølge, sådan har det været i rigtig mange årtier. Nu er der virkelig flow på udviklingen. Det er som om, den eskalerer. Den rammer stærkere. De landbrug, der ophører i dag, de er naturligt nok større, end de var for 10 år siden, siger John Andersen, der er indehaver af Vesterbølle Maskinstation ved Aalestrup i Himmerland og fortsætter:
- Som leverandør til landbruget står vi over for en ret stor udfordring. Som følge-erhverv er vi tit bagefter, når vi tilpasser os landbrugets reelle udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi er ekstra opmærksomme, siger han.
For godt et år siden var han til kvægkongres. Her blev det sagt, at der på det tidspunkt var 9.000 heltidsbrug, men prognosen lyder i 2030, at det er reduceret til 5.000 heltidsbrug.
Han er overbevist om, at hvor der i dag er otte til ti himmerlandske maskinstationer, så vil der om tre til fem år maksimalt være fem.
Vesterbølle Maskinstations nye Vredo gyllemaskine – og deres øvrige gyllevogne – kører gylle fra fulde lagertanke i det afventende forårsvejr. Foto: PrivatKlogt at bestræbe sig på at være på forkant
Vesterbølle Maskinstation arbejder i en radius på 25 kilometer. Ifølge John Andersen er der på blot 10 år ophørt otte maskinstationer i området, og selvfølgelig også mange forinden. Og han er ikke i tvivl om, at der kommer til at ophøre flere – eller, at vi kommer til at se flere fusioner mellem maskinstationer.
I vinteren 2022/2023 er tre maskinstationer ophørt, hvoraf to er opkøbte. Vesterbølle Maskinstation har opkøbt en af disse maskinstationer. Faktisk har Vesterbølle Maskinstation opkøbt fire nabomaskinstationer gennem årene. Og den sidste er måske ikke købt endnu, tilføjer John Andersen.
- Vi mister stort set aldrig kunder til konkurrenter. Når vi mister kunder, er det fordi, de ophører. Vores største konkurrent er simpelthen landbrugsudviklingen, og det skal vi være opmærksomme på, hvis vi vil fortsætte i vores erhverv, siger han.
Han tilføjer, at det er klart, at maskinstationer også udvikler sig. Der tilføjes nye kapaciteter og dimensioner til arbejdsopgaverne – dette sker naturligt som et konkurrencebarometer og en reaktion på udviklingen i landbruget, og her kan der vindes noget ved at prøve at være med i feltet.
Vesterbølle Maskinstation har opkøbt fire nabo-maskinstationer gennem årene – og den sidste er måske ikke købt endnu. Foto: PrivatTidens tendenser
Lige nu oplever han, hvordan landbrug bliver opkøbt til eksempelvis energiparker og til landbrug, der har brug for jorden til harmonikrav. Samtidig finder nogle større landbrug det oplagt at købe avancerede maskiner selv.
- Så opstår der også nogle synergieffekter på de større landbrug. Det kan godt være, at der er noget med logistik, der er mere transport med gyllen ud til marken, og grovfoder der skal hjemtransporteres – men det er klart, at der er meget, som der stadig kan tidsoptimeres og effektiviseres, siger han.
Han ser flere kvægbrug, der udvider rundt omkring, men ikke at det tilnærmelsesvis modsvarer det, der forsvinder ud af landbruget.
- Men der er kun et at gøre – ret ryggen og se fremad, siger John Andersen.
- Som leverandør til landbruget står vi over for en ret stor udfordring. Som følge-erhverv er vi tit bagefter, når vi tilpasser os landbrugets reelle udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi er ekstra opmærksomme.
John Andersen, Vesterbølle Maskinstation
- Vi mister stort set aldrig kunder til konkurrenter. Når vi mister kunder, er det fordi, de ophører. Vores største konkurrent er simpelthen landbrugsudviklingen, og det skal vi være opmærksomme på, hvis vi vil fortsætte i vores erhverv.
John Andersen, Vesterbølle Maskinstation