Arbejdsmiljøkonsulent: Spænd selen

13 procent af danske kvægbrugere stiller krav om, at alle på bedriften bruger sele på minilæsseren. De tegner fremtiden, og bør stå frem med budskabet, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulent.

Der er stadig alt for få, der spænder sikkerhedsselen, når de bruger minilæsseren. Men arbejdsmiljøkonsulent Per Jørgensen fra Seges Innovation oplever efterhånden, at holdningen til sikkerhedsudstyr til dels er ved at ændre sig. Det fortæller han til KvægNyt.

Han henviser til, at 13 procent af danske kvægbrugere ifølge en ny undersøgelse fra Seges Innovation stiller krav om, at man på deres bedrift bruger sele på minilæsseren.

- Danske landmænd har ændret sig de senere år. De er i langt højere grad blevet virksomhedsledere og er meget mere med på, at et landbrug sidestilles med enhver anden virksomhed. Det kan ses i deres tilgang til sikkerheden på bedriften, oplever Per Jørgensen.

Omstillingen til at følge oplagte sikkerhedsprocedurer og blandt andet spænde selen på minilæsseren kunne dog godt gå meget hurtigere.

- Vi har i mange år haft en kultur i landbruget, hvor mange ikke spændte selen på minilæsseren. Den kultur er lige så stille ved at ændre sig nu. Men jo flere, der står frem og fortæller om, at de bruger selen, og hvad de gør for at implementere vanen, for eksempel på sociale medier, jo hurtigere går den kulturændring, og det har vi brug for, mener Per Jørgensen.

Prioriter liv før førlighed

Minilæsserens sele handler om at redde liv. I undersøgelsen svarer 40 procent af dem, der ikke bruger selen, at de gerne vil kunne hoppe af minilæsseren, hvis den vælter.

- Jeg tror, der er mange, der tænker, at de vil få seriøse blå mærker og måske brække armen, hvis de sidder på sædet af en minilæsser, der vælter. Og det er også rigtigt, lyder det fra Per Jørgensen og påpeger:

- Men hvis du kommer til at ligge under den, kan du blive klemt ihjel.

Han synes ikke, valget burde være så svært, for det handler kort og godt at prioritere liv før førlighed.

Læs også