En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Prototypen er udviklet af rådgivningsvirksomhedens Sagros planterådgivere Kristine Damgaard og Michael Troelsgaard, som sammen med grovfoderafdelingen har haft ideer til udvikling af gyllenedfælderen, mens maskinvirksomheden GØMA har stået for det praktiske.

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet

Kristine Damgaard, planterådgiver, Sagro

I første omgang skal nedfælderen bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

- Udfordringerne med at få plads til startgødning og gylle i det midt- og vestjyske er store, efter de nye fosforregler trådte i kraft. Mange landmænd rammer hurtigt loftet for, hvor meget gylle, de kan udbringe, hvis de også vil have startgødning til deres majs. Med det store husdyrhold i området bliver udfordringerne med at få afsat eventuelle overskydende mængder til andre landmænd tilsvarende store, forklarer Sagro.

Placering

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet for at give maximal effekt og samtidig undgå afsvidning ved, at gyllen ligger for tæt på, siger planterådgiver Kristine Damgaard, Sagro.

Nedfælderen kan lægge fire spor. Hver enkelt af de fire »arme« justerer sig individuelt efter underlaget, så gyllen placeres i den rigtige højde.  De store kendte systemer med brede bomme vil i dag placere gyllen meget forskelligt, hvis terrænet er ujævnt.

Sagros nedfælder baserer sig på viden fra en række tyske forsøg. Her kan resultaterne dog ikke sammenlignes fuldt ud på grund af jordtyper og den anvendte teknik, så derfor ser Sagro frem til at få egne resultater at sammenligne med.

Merudbytte

Sagros forventninger er et merudbytte på 5-7 procent i majs ved at placere startgødningen rigtigt og øge mængden af tørstof med 2 procent.

Til majs anvendes typisk omkring 9-15 kilo fosfor i startgødning pr. hektar. Med kilopriser på omkring 11 kroner for fosfor vil der samtidig være en besparelse på handelsgødningen.

mip

Maskiner