Danske landmænd varetager, i kraft af deres rolle som dyreholdere, forvaltningen af hovedparten af Danmarks mest bevaringsværdige natur. Her er græsningen ofte det vigtigste forvaltningsværktøj, og dermed bliver landmændene de primære forvaltere af de godt 300.000 hektar natur såsom enge, overdrev og heder, som er levested for mange af de sjældne dyre- og plantearter.

Via projektet »Fra viden til virkning« har Seges over de seneste to år besøgt en række landmænd, der forvalter værdifulde naturområder.

Med udgangspunkt i viden om arealernes naturværdier har målet med projektet været at kortlægge, hvilke indsatser der skal ske, samt hvilke barrierer der pt. forhindrer en optimal indsats for naturen.

 

Mere viden i spil

Projektets hovedkonklusion er, at det er altafgørende af at naturindsatsen i højere grad målrettes, hvis der skal være håb om at Danmark når sit mål om at sikre og fremme biodiversiteten.

Det vurderes her, at landmændene har behov for mere viden om de særlige naturværdier, der er på deres arealer, samt areal-specifikke planer for, hvad de skal gøre for at sikre den danske natur.

På seminaret blev der sat fokus på, hvilken effekt græssende dyr har for naturen. Et gennemgående tema i oplæggene var, at når det handler om Danmarks vigtigste naturområder, så skal målet med forvaltningen være at sikre de mest sjældne og truede dyre- og plantearter. Samtidig stod det klart, at de græssende dyr, har mange vigtige funktioner: For ud over at holde naturområderne lysåbne, så sikrer de græssende dyr også at der bliver skabt levesteder for en lang række andre arter fra orkidéer til møgbiller, svampe og fugle.

 

Helårsgræsning gavner

Især blev den positive effekt af en ekstensiv helårsgræsning nævnt flere gange, som et vigtigt parameter for at sikre den største mangfoldighed af arter.

Hvor helårsgræsning ikke er en mulighed, kan man som dyreholder forsøge at komme så tæt på som muligt med en ekstensiv græsning.

Her forlyder det, at det i høj grad handler om at have en klar strategi for målet med plejen, så indsatsen kan målrettes.

Læs meget mere om projektets konklusioner på www.landbrugsinfo.dk.