Minkundersøgelse i gang: 61 vidner skal vidne i granskningskommissionen

Pressen var mødt talstærkt op, da granskningskommissionen, der skal undersøge forløbet omkring minkaflivningerne i Danmark, begyndte sit arbejde torsdag ved Byretten på Frederiksberg. Foto: Lasse Ege Pedersen
Med torsdagens første afhøringer har granskningskommissionen taget hul på en særdeles travl mødekalender med afhøringer ved Byretten på Frederiksberg.
I alt skal Landsdommer Michael Kistrup og de to øvrige medlemmer af kommissionen, professor Helle Krunke fra Københavns Universitet og advokat Ole Spiermann fra firmaet Bruun & Hjejle, lytte til 61 afhøringer, som advokat Jakob Lund Poulsen skal afhøre som officielt udpeget udspørger.
Der er gået et stort stykke arbejde forud for afhøringerne, hvor kommissionen har gennemgået cirka en million dokumenter og skrevet de vigtigste ting sammen til cirka 5.000 sider.
Hvad skete der?
Granskningskommissionen skal undersøge, hvad der skete i dagene op til den 4. november sidste år, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde bekendtgjorde, at alle mink i Danmark skulle aflives, hvilket statsministeren senere måtte erkende var i strid med lovgivningen.
Der vil være fokus på, hvem der vidste, hvad der skulle ske og hvornår, med et fokus på statsministerens rolle. Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S) trak sig fra sin post 14 dage efter den ulovlige ordre.
To spor
Man kan dele granskningskommissionens arbejde op i to punkter. I første omgang skal statsligt ansatte og embedsmænd, der arbejdede administrativt med sagen, afhøres, men der kommer som bekendt også til at køre et politisk spor, hvor politikere, blandt andet fire siddende ministre, skal afhøres.
Det gælder justitsminister Nick Hækkerup (S), finansminister Nicolai Wammen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og endelig statsminister Mette Frederiksen. Derudover kan det nævnes, at også Mogens Jensen skal vidne, og det samme skal formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.
Ikke en faglig undersøgelse
Til gengæld vil der ikke være fokus på, om det faglige grundlag for en gennemgribende aflivning af alle mink i Danmark var i orden – altså om faren for corona-mutationer i mink ville være så stor, at det kunne sætte vaccinationsindsatsen over styr. Det vil senere blive undersøgt i en advokatundersøgelse.
Granskningskommissionen skal heller ikke undersøge forløbet omkring udarbejdelsen af politiets action cards og den ulovlige telefonvejledning, der blev brugt over for minkavlere, der ikke frivilligt ville aflive deres mink.
Skal levere rapport
Efter planen er afhøringen af Mette Frederiksen den sidste i granskningskommisionen, og den foregår den 9. december. Derefter går kommissionen i gang med at skrive en beretning, der ventes klar i foråret 2022. Herunder skal kommissionen vurdere, om der er kommet ting frem i dens undersøgelse, der kan danne grundlag for embedsmandssager.
Til gengæld skal kommissionen ikke vurdere ansvar i forhold til ministre. Det er i givet fald en sag for Folketinget, herunder en mulig rigsretssag mod Mette Frederiksen.