Den 17. marts afholder Danske Mink informationsmøde. Det foregår hos Saga Furs A/S, Virkelyst i Herning, og det sker for at klæde minkavlere på til at kunne træffe en beslutning om, hvad der skal ske på den enkelte farm i fremtiden. Det fortæller formand for Danske Mink, Louise Simonsen.

- Vi kommer til at have et skarpt fokus på dvaleordningen, og hvad det vil betyde økonomisk, og også hvorfor det kan være en god ide at vælge dvaleordningen, også selv om man er i tvivl om, hvad der skal ske.

Ifølge formanden kan det give god mening at gå af den vej, selv om det lige nu kun er få minkavlere, der har tilmeldt sig dvaleordningen.

- Vi er sammen med Fødevarestyrelsen nået frem til at det bedste er at vælge dvale, fordi man gratis køber sig noget tid frem til 30/12-23, hvor man så kan følge med i, hvad der sker, og hvordan vurderingerne ligger i forhold til erstatninger, siger Louise Simonsen.

Prøvesager går godt

I januar måned gik Minksekretariatet i gang med 25 prøvesager om omfanget af den erstatning, som minkavlere kan se frem til at få. Og det går ret godt med de enkelte sager, lyder det fra Louise Simonsen. Men:

- Dem, der har fået takseret deres farme, er ganske godt tilfredse, men det er jo også 25 meget strømlinede perfekte farme, der nok er de letteste vurderinger at tage. Så man kan sige, at de resterende at dem der kommer, vil få flere udfordringer i forhold til erstatning, så jeg vil i hvert fald anbefale, at man går i dvale, og så følger med fra sidelinjen, siger hun.

Altså for at købe sig mere tid?

- Lige præcist. For at man har en bedre mulighed for at vurdere, om det er den ene eller anden løsning, der er den bedste for den enkelte, og også blive klogere på, hvordan de vurderer det, siger Louise Simonsen og fortsætter:

- For nogen vil det måske betyde, at man ikke får den helt store erstatning, og så er det måske oplagt at gå i gang, mens det for andre giver bedre mening at få erstatning, selv om man havde planer om at genstarte med mink. Men det er jo op til den enkelte. Men vi har fået bekræftet fra Landbrug & Fødevarer, at det er 100 procent gratis på den måde, at hvis man ombestemmer sig, kan man komme tilbage på erstatningssporet.

Louise Simonsen tilføjer dog, at det bekymrer hende, at man er bagud rent tidsmæssigt med prøvesagerne.

Optimist om fremtiden

De seneste uger har Louise Simonsen været i dialog med Fødevareministeriet, og hun er optimist omkring udsigterne til en genoptagelse af minkavl i Danmark

- Jeg synes, at vi har haft en god og givende dialog med Rasmus Prehn. Der var nogle ting, der kom bag på ham, som ikke fungerede, men der har man i hvert fald gjort et godt stykke arbejde på at prøve at samle op på efterfølgende, siger hun.

Men dermed er dialogen ikke afsluttet. Louise Simonsen har således fortsat dialogen med Signe Blach, der er chef for Minkkontoret under Fødevareministeriet.

- Hun har været superflink, og har også lovet, at de inden mødet vil sende en mail ud med forklaring på, hvordan man får vurderet sin farm. Det computerprogram, som taksatorerne bruger under vurderingerne, bliver også sendt ud til dem, der vælger dvaleordning, så man kan regne på, hvad man kan se frem til at få i erstatning.

På informationsmødet i Herning den 17. marts vil der være fokus på dvaleordningen, og de muligheder den giver for minkavlere, siger formand for Danske Mink, Louise Simonsen.

På informationsmødet i Herning den 17. marts vil der være fokus på dvaleordningen, og de muligheder den giver for minkavlere, siger formand for Danske Mink, Louise Simonsen.

Planen er klar

Fødevareminister Rasmus Prehn har tidligere sagt, at minkavl først kan vende tilbage, når det er sikkert i forhold til folkesundheden. Men når Sundhedsstyrelsen giver grønt lys for en genoptagelse af minkavl i Danmark, er planen klar, lyder det fra Louise Simonsen.

- Først og fremmest tror jeg vi skal have et glas champagne. Men derefter handler det om at komme ud og finde nogle avlsdyr, og så vil det jo nok gå slag i slag, siger hun og fortsætter:

- Der er jo folk, der har forberedt sig på sådan en situation i to år, så jeg føler, at vi er rigtig godt med, både med foder og diverse, så jeg føler faktisk, at vi er forberedt i branchen. Der mangler egentlig bare det lille ja til at genoptage den.

Mødet får blandt andet deltagelse af direktør for Brands and International Producers fra det finske pelsauktions-selskab Saga Furs OYj, som har eksisteret i over 80 år. Saga Furs A/S, der ligger i Herning, er et 100% ejet datterselskab af det finske auktionsselskab, som i næsten 50 år har haft til formål at tilbyde de danske pelsdyravlere en alternativ afsætningskanal for deres pelsskind.

Kopenhagen Fur afholder efter planen sine sidste auktioner i 2023.

Samtidig har fødevareministeren også erklæret sig villig til at deltage i mødet. Det er dog ikke helt afklaret, om Rasmus Prehn har praktisk mulighed for at være med til det, eller om han vil kunne deltage via en fjernforbindelse.