Hvis myndighederne ikke ændrer deres håndtering af mink, vil det lukke branchen i Danmark, frygter Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen. Også Nye Borgerlige kritiserer håndteringen af sagen.
Myndighedernes beslutning om at aflive alle mink i en 7,8 kilometer fra coronasyge mink risikerer at lukke minkerhvervet ned i Danmark. Det mener borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V). Det skyldes blandt andet, at coronaramte minkbedrifter får lavere erstatning end bedrifter, der endnu ikke er blevet ramt af den smitsomme sygdom.
- Hvis man slår raske dyr ned, så er der ingen avlsdyr at fortsætte med, når vi kommer ud på den anden side af coronakrisen, og det er den frygt, jeg har. De dyr der findes andre steder i Europa, som vi eventuelt kunne importere, de vil have nogle sygdomme, som vi ikke har i Danmark i dag. Derfor tror jeg simpelthen ikke på, at vi har en industri efter corona, hvis vi ikke gør noget andet nu, siger Per Bach Laursen til TV Midtvest.
Per Bach Laursen tilføjer, at han frygter et større tab af arbejdspladser i kommunen, der har svært ved at tiltrække nye arbejdspladser.
Han har nu sendt et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) i et forsøg på at stoppe aflivningen af raske mink, samt for om muligt at sikre de minkavlere, der er tvunget til at aflive deres besætninger, en bedre erstatning end den, der er meldt ud fra Fødevarestyrelsen.
Siden de første udbrud af coronavirus hos mink i Nordjylland har smitten spredt sig sydpå til det midt- og vestjyske område, hvor fem minkfarme har konstateret smitten. Men på grund af den strategi, som myndighederne har valgt, vil det betyde, at yderligere 42 farme bliver berørt. Det vil medføre, at 670.000 mink skal aflives.
- En dårlig strategi
Ministerens ageren i sagen vækker også utilfredshed hos Nye Borgerlige, hvor landbrugsordfører Peter Seier kalder beslutningen om at aflive raske mink få uger inden pelsning en dårlig strategi.
- Der er ingen evidens for, at smittespredning foregår gennem luften. Tværtimod har man hidtil kunnet konstatere, at smitten er gået fra mennesker nær dyrene til mink. Der er heller ingen evidens for, at mink smitter mennesker. De sundhedsmæssige argumenter for at slå raske besætninger ned er altså ikke tilstede, skriver Peter Seier i en kommentar.
Ifølge Peter Seier er beslutningen om at aflive de mange mink derfor snarere et udslag af politiske hensyn, end af faglige.
- Man kan ikke undgå at tænke den tanke, at en rød regering, der baserer sig på den yderste venstrefløj lader sig påvirke af stemningen mod minkavl på venstrefløjen og lader myndighederne fare mere voldsomt frem, end der er videnskabeligt belæg for at gøre, skriver han og fortsætter:
- Jeg håber bestemt ikke, det forholder sig sådan, men hvis ikke regeringen fremlægger stærkere videnskabelig sundhedsfaglig evidens for sin strategi med at udrydde raske dyr, er det den forklaring, der står tilbage: Det er en hetz snarere end faglighed, skriver Peter Seier.
Han foreslår derfor, at minkavlerne får fuld erstatning for tab af indtægter fra årets minkavl.
Fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen er der også utilfredshed med regeringen.
- Regeringen snyder på vægten og løber fra regningen når regeringen kun udbetaler en delvis og lille kompensation til de farme, der er smittet. Kun i de situationer der kan sammenlignes med ekspropriation udbetaler regeringen fuld kompensation. Det er for svagt.
- Regeringen kører egenhændigt sine beslutninger igennem. Derfor må vi også forvente, at regeringen sørger for en ordentlig kompensation og en anstændig behandling af de berørte minkavlere, lyder det fra Venstremanden.
henning@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 66