Landboforening og kommune satser på natur og biodiversitet
Horsens Kommune og Østjysk Landboforening afsætter 100.000 kroner til natur og biodiversitet
Horsens Kommune og Østjysk Landboforening har indgået et samarbejde om at styrke naturen og biodiversiteten. Parterne har sammen afsat 100.000 kroner til naturtjek på landejendomme i kommunen.
- Natur og biodiversitet er på dagsordenen, og vi vil gerne være med til at fremme interessen blandt vores medlemmer. Derfor tilbyder vi sammen med Horsens Kommune at betale 2/3 af et naturtjek til foreningens medlemmer i kommunen, så de kan få større indsigt i naturværdierne på deres ejendomme og tage hånd om dem. Vi arbejder på at få samme ordning i stand med andre kommuner, så alle medlemmer af vores forening får samme mulighed, fortæller formand for Østjysk Landboforening, Henrik Nielsen.
Bliv klogere på naturen
Målet med et naturtjek er at finde løsninger, så natur, økonomi og landbrug går op i en højere enhed. Ved et naturtjek får landmanden besøg af en naturplejekonsulent, der fortæller om naturværdierne på ejendommen, og hvor de vilde arter af dyr, planter og svampe har mulighed for at leve. Besøget munder ud i en rapport med anbefalinger til, hvad landmanden kan gøre for at passe på - og udvikle - naturen.
- Når du er landmand, bor du i naturen, arbejder du i naturen, og forvalter du naturen. Vi skal passe på den, samtidig med at vi dyrker vores jord. Et naturtjek er en rigtig god måde at blive klogere på, hvad potentialet er på din ejendom, og hvor du kan gøre en forskel. Ofte kan små tiltag have stor værdi, forklarer Henrik Nielsen.
Danmarks vildeste kommune
Horsens Kommune har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Hvis kommunen skal vinde, er der brug for, at landbruget bidrager. Derfor ser Horsens Kommune gode muligheder i samarbejdet med Østjysk Landboforening.
- Vi vil gerne støtte tiltag, der gør, at landbruget kan arbejde med at styrke biodiversiteten, siger projektleder Malene Steen Simonsen fra Naturteamet i Horsens Kommune.
- Landbruget udgør 60 procent af kommunens areal, og hvis et naturtjek kan hjælpe flere landmænd i gang med at forbedre biodiversiteten på deres arealer, er det en meget positiv udvikling, slutter hun.