Ro og frodig variation i egen have
Alle har plads til en skovhave, påpeger de to skov- og landskabsingeniører bag Skovhaver.dk. De har sat fokus på et koncept, der lader haven komme til sin ret på en ny måde.

- En skovhave er et havesystem der efterligner dynamikken i skoven, fortæller Skov- og landskabsingeniør Jakob Nyholm Jessen fra Skovhaver.dk. Foto: Camilla Bønløkke
Vi kender alle oplevelsen af at gå i skoven og fornemme duftene, lyden af grene og brombærkrat der knaser, fuglekvidder fra højt og lavt, insekternes summen og glæden ved at se solens stråler lyse op i variationen af buske og træer i forskellige farver og former.
- En skovhave er et havesystem, der efterligner dynamikken i skoven.
Skov- og landskabsingeniørerne Mads Krarup og Jakob Nyholm Jessen kender hinanden fra deres studie inden for skovbrug og natur på Københavns Universitet, hvor de skrev speciale om skovhaver, og efterfølgende besluttede de at gå sammen om at udbrede forståelsen og kendskabet til den havestilart og det dyrkningssystem, som en skovhave nu engang kan.
Dækker hele landet
Det blev starten på virksomheden Skovhaver.dk, hvor de hver især rådgiver og vejleder, designer og anlægger skov- og haveløsninger for både private, institutioner, kommuner og virksomheder i hele landet. Mads Krarup, der bor på Sjælland, tager sig af den østlige del af landet, mens Jakob Nyholm Jessen, der er fynbo, tager sig af Fyn og Jylland.
- Hvis man vil have en have til selvforsyning, hvor man får en fornemmelse af at gå ind i en skov, så kræver det 300-400 kvadratmeter. Vi udarbejder dog også beplantningsplaner på større og mindre landbrugsejendomme, og vi er med vores baggrund som skov- og landskabsingeniører også klædt fagligt på til at forvalte og planlægge hektarer i stedet for kvadratmeter, fortæller Jakob Nyholm Jessen.

Egen planteskole
Drømmen for de to samarbejdspartnere er en planteskole, hvor målet er at have moderplanter nok til selv at producere hovedparten af de planter, der skal bruges i deres skovhavedesign og webshop. Og planteskolen, der er placeret på ejendommen hjemme hos Jakob Nyholm Jessen i Gislev, er da også allerede i fuld gang.
Her er der også blomstercontainere med hovedsageligt indkøbte planter. Det rammer havedesigneren lidt på stoltheden, men med en planteskole i opstartsfasen er det naturligvis en del af processen, indtil der er moderplanter nok til at sikre egen produktion og dække aktuelt behov og efterspørgsel.
- Målet er ikke en kæmpe planteskole. Vi skal fortsat kunne håndtere arbejdet manuelt, påpeger Jakob Nyholm Jessen.


Nye planter i sortimentet
- Vi er ude i hele Europa og finder planter, som vi synes, der mangler blandt nøglearter, når vi snakker skovhaver. Vi har derfor også sjove planter i drivhuset, som man ellers ikke finder i Danmark, fortæller han, og med et blik ud mod planterne i bedene uden for drivhuset.
- Vi eksperimenterer en del med planterne for at se, hvordan de klarer sig under danske himmelstrøg.
Havedesigneren forklarer videre, at stort set alle planter der vælges til skovhavekonceptet, er spiselige arter. Målet er dermed at skabe et produktivt og selvkørende system, hvor man kan høste sæsonens bær og frugter, og hvor mange af planterne er kvælstoffikserende.
- Det reder ikke klimaet, men med en skovhave får man en klimavenlig have med træer og buske, der binder noget kvælstof, og hvor man ikke skal ud at grave eller fjerne noget. Vi designer os ud af arbejdet med en lysåben skovstruktur, forklarer Jakob Nyholm Jessen.

