Solen hænger lavere, og træernes blade begynder at skifte farve. For nogen er det en trist tid, hvor sommeren synger på sidste vers. For mange andre er det tid til at hoppe i den gamle sweater, og komme ud og høste af naturens overskud. Det er tid til svampeture, jagtture og fisketure.

Lystfiskeri er er en yndet hobby her i landet. Faktisk regner man med, at mellem 200.000 og 300.000 danskere er lystfiskere. Mange af disse er helt sikkert startet med en bambuspind, lidt line, en prop og noget melklister, på jagt efter skallerne i den lokale sø.

Skallen er det perfekte mål for en nybegynder i lystfiskeriet. Det er en af de mest almindelige fisk i ferskvand, og den findes over hele landet. Derudover er det en af de fisk, der er ret let at lære sig at fange.

Skallen er en fredsfisk, hvilket betyder, at den ikke spiser andre fisk, men lever af dyreplankton, smådyr og plantedele. Den har ikke tænder i munden, men føden bearbejdes med en række svælgtænder, inden den sluges.

Der findes andre fredsfisk, der kan minde om skallen. For eksempel rimter og karper. Især karperne kan blive meget store, og danmarksrekorden er på over 23 kg.

I store klare søer kan skallen vokse sig ret stor. Den største skalle fanget i Danmark var 47 centimeter lang. I uklare søer er der typisk mange flere skaller, men de bliver ikke helt så store.

Skallerne har en uheldig vane. Når de spiser dyreplanktonet i en sø, får planteplanktonet helt frit spil, og formerer sig voldsomt. Det betyder, at søen bliver uklar, og at den biologiske balance forskubbes, så søen får en dårlig miljøtilstand. Det kan være nødvendigt at fiske skallerne op – som eneste løsning.

Skallen er vigtig føde for rovdyr som gedde, aborre, fiskehejre og skarv.

Natur