Landbruget skal være en del af løsningen på klima- og biodiversitetskrisen. Men kan det lade sig gøre samtidig med, at man opretholder en økonomisk bæredygtig produktion? Patriotisk Selskab og Dalum Landbrugsskole satte forleden fokus på spørgsmålet, da de holdt Natur- og klimakonference.
Langt de fleste landbrugere er optagede af at passe på natur, miljø, klima og biodiversitet. Det viser en undersøgelse fra Landbrugsstyrelsen. Et andet parameter, som vægtes højt, er en sund økonomi på bedriften. Så hvordan forenes disse hensyn i en bæredygtig produktion?
Det satte Dalum Landbrugsskole og Patriotisk Selskab fokus på, da de i sidste uge holdt det, de kaldte en praksisnær natur- og klimakonference. Her gav indlægsholdere med forskellige tilgange til den grønne omstilling deres input til, hvordan landbruget bliver en del af løsningen på klima- og biodiversitetskrisen og samtidig opretholder en økonomisk bæredygtig produktion.
Vigtig medspiller
Blandt indlægsholderne var underviser på Dalum Landbrugsskole, Birthe Egdal, der så bæredygtighed fra et helikopterperspektiv og blandt andet understregede, at hun finder det vigtigt, at landbruget er en del af løsningen.
- Tilbage i 1990 udgjorde CO2-udledningen fra landbruget cirka 20 procent af Danmarks samlede udledning. I dag er procentdelen langt større. Så vi er en vigtig medspiller, undertregede hun og fremhævede, at hver danskers almindelige forbrug er med til, at vi allerede den 16. marts har brugt jordens naturlige ressourcer, hvis hele verden levede med samme standard, som vi har i Danmark.
Det gør Danmarks forbrugsudledning pr. indbygger til at være blandt verdens højeste.
- Vi har derfor behov for en helt anderledes ambitiøs og transformativ klimapolitik, hvor personligt klimaansvar ikke er nok, påpegede Birthe Egdal, der blandt sine hovedbudskaber havde, at Danmark bør stræbe efter en halvering af forbrugsudledninger i 2030.