Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

LÆPLANTNING Igennem 40 år har læplantningslauget i Sydvestjylland stået for plantning af kilometervis af læhegn, som er etableret med statsligt tilskud. Siden årtusindskiftet er det blevet til tre plantninger, og den seneste i 2016-2017 var på 83.000 planter fordelt hos ca.  85 lodsejere.

- Desværre svigter interessen. År efter år er det kun bestyrelsen, der dukker op til generalforsamlingen, og vi er en af de sidste afdelinger, der overhovedet er aktive, fortæller Flemming Storgaard, der har været aktiv i lauget i 40 år – og som for nylig er blevet formand.

- Det er en god sag, så det ærgrer mig, at opbakningen ikke er til stede. Specielt her i Vestjylland på de lette jorder, er der brug for læhegn. Men tværtimod ser vi mange læhegn blive sløjfet, når stadig større landbrug lægger marker sammen, siger han.

Situationen omkring nyplantninger er, at de reelt ikke forekommer. De statslige tilskud er faldet bort, samtidig med at stramme krav og hård kontrol tager lysten fra læplantningslaugene.

Der er dog stadig lodsejere, der for egen regning planter nye læhegn. Fordelen er, at man er fri for snærende restriktioner med hensyn til valg af planter, renholdelse med mere.

 

Udtynding uden egenbetaling

Bestyrelsen har nu taget det utraditionelle skridt at betale for udtynding for at bevare de eksisterende læhegn bedst muligt. Læhegn, der er plantet for 10-30 år siden, har behov for udtynding, hvis de skal opretholde den lægivende virkning.

- Ammetræerne skal væk, og læhegnet skal skæres ned i højden, siger Flemming Storgaard.

Landmænd, der tidligere har fået plantet læhegn gennem læplantningslauget, kan nu uden nogen form for egenbetaling få udtyndet læhegnene. Tilbuddet gælder, så langt midlerne rækker, og først-til-mølle-princippet gælder. Lauget har truffet aftale med MR Skovservice i Haderslev, som udfører opgaven og sørger for, at træmassen bliver omsat til flis og solgt. Overskuddet vil som regel være en pæn lille sum, som lodsejeren får udbetalt.

- I lauget har vi penge på kistebunden, og vi synes en del af dem skal ud at arbejde. Nu bruger vi dem på at bevare læhegnene – det lever op til ånden i læplantningssagen, siger Flemming Storgaard.

jba

Fakta om læhegn

-Læhegn har en fantastisk evne til at fungere som et landskabeligt element til gavn for landbruget, samtidig med at det kan øge jagtudbyttet og herlighedsværdien på en ejendom.

-For at få den optimale effekt af et læhegn, både for landbrug og jagt, skal etablering og pasning være udført korrekt.

-Et læhegn skal gerne bestå af både buske og træer, gerne flere arter af hver slags, og helst med tre rækker som minimum.

-Et velpasset læhegn kan have et læområde på over 30 gange læhegnets egen højde, hvorimod et dårligt passet læhegn kan være næsten uden lægivende effekt.

Læs også