Politik på skoleskemaet

Landboforeningen Midtjylland og Asmildkloster Landbrugsskole har afholdt fire aftener om politisk interessevaretagelse, hvor ni agrarøkonomer gennemførte forløbet.

- Jeg er imponeret over den gejst og entusiasme, de unge gik til opgaven på, og hvor hurtige de var til at komme ind i stoffet. Jeg skulle ikke selv have deltaget alle fire aftener, men blev grebet af stemningen og de unges gå-på-mod, så jeg kunne ikke holde mig væk, fortæller Frede Lundgaard Madsen, som er formand for Landboforeningen Midtjylland og har stået i spidsen for forløbet.

Der har været fire workshops, hvor eleverne skulle arbejde med en opgave i politisk interessevaretagelse. De skulle sætte sig et politisk mål, analysere interessenter og planlægge en kommunikationsindsats. Den sidste aften præsenterede de deres bud på, hvordan de ville løse opgaven, og den bedste præsentation modtog 5.000 kroner fra Velas.

 

Fokus på trafiksikkerhed

Tænk jer om og vis hensyn, når I kører på vejen i traktoren eller mejetærskeren.

Det var budskabet, da Niels Jørgen Thomsen og Ralf Jensen fra Østjydsk Familielandbrug lagde vejen forbi Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder. I samarbejde med Rådet for Sikker Trafik havde de arrangeret en dag på uddannelsescenteret for at skabe opmærksomhed om de farlige situationer, der kan være i trafikken – og hvordan de kan undgås. 

- I er en af de ekstra store i trafikken, og derfor har I også et ekstra ansvar for at passe godt på de andre trafikanter. Husk at vaske spejlene, så I kan orientere jer ordentligt, og husk at slå blinklyset til i god tid, før I drejer. I virkeligheden er det ikke den store indsats, der skal til, sagde næstformand Ralf Jensen.

Familielandbruget er gået sammen med Rådet for Sikker Trafik for at sætte fokus på, hvordan unge på landbrugsskoler kan opnå større sikkerhed i trafikken. Familielandbruget har givet 100.000 kroner til projektet.

 

Turbo-Landmand for studenter

Landbrugsuddannelsens specialdesignede forløb for studenter er startet, og flere end normalt har fået øjnene op for det afkortede uddannelsesforløb kaldet Turbo-Landmand, som Asmildkloster Landbrugsskole tilbyder.

I januar startede otte studenter på et specialdesignet og afkortet grundforløb 2, og til marts kommer yderligere 14 studenter til – de starter på endnu et specialdesignet og afkortet hovedforløb 1, og til juni 2022 er de allerede halvvejs i deres erhvervsuddannelse. De er i job og godt i gang med at høste frugterne af kombinationen af en studentereksamen og de erhvervskompetencer og jobmuligheder, som en erhvervsuddannelse åbner op for.

- Danmarks landmænd er glade for alle unge, der vil arbejde med bæredygtig fødevareproduktion og grøn omstilling. Studenter i landbrugsuddannelsen er lidt ældre og har truffet et aktivt valg – det gør dem også attraktive for arbejdsgiverne, fortæller forstander Lars Møgelbjerg Andersen.

Uddannelsen er målrettet alle studenter HHX, HTX, STX, HF eller en anden erhvervsuddannelse.