Amerikansk inflation måske forbi toppen
Inflationen i USA faldt tilbage i april. Inflationen gik fra 8,5 procent i marts til 8,3 procent i april – både fordi nogle varer (for eksempel brugte biler) og energi gav et aftagende bidrag. Det var dog højere end de 8,1 procent, der var ventet af økonomer, skriver Nykredit i en kommentar.
- Det er stadig en tårnhøj inflation, som æder købekraften for ikke mindst amerikanere med lav indkomst, som derfor kan have ganske svært ved at få tingene til at hænge sammen.
- Vi venter, at inflationen vil falde yderligere tilbage gennem året, men også sidst på året ligge højere, end vi har været vant til de seneste mange år, skriver Nykredit.
Det forventede fald i inflationen kommer dels som konsekvens af at netop den høje inflation æder købekraft og svækker efterspørgslen. Og dels fordi at inflationen ser på udviklingen i priser over 12 måneder – og høje prisstigninger hen over sidste sommer og efterår simpelthen gør sammenligningsgrundlaget højere – derved kan inflationen nemt løje af, vurderer Nykredit.
- Et godt eksempel er olieprisen, som for et år siden lå lidt over 60 dollar/ tønde – men i oktober og november lå omkring 80 dollar. Det vil sige uden store stigninger i olieprisen, så falder inflationsbidraget herfra betydeligt, skriver Nykredit.
Kraftige prisfald på svin i Tyskland i den forløbne uge
Det europæiske slagtesvinemarked er meget uensartet i den nuværende slagteuge. Noteringsudviklingen rækker fra plus 1 cent (cirka 7 øre) i Frankrig til minus 15 cent (cirka 1,12 kroner) i Tyskland.
Det konstaterer Danske Svineproducenter med ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Norddeutschlands) som kilde.
- Ifølge de fleste markedsinteressenter stagnerer kødsalget i Europa, hvilket er hovedårsagen til de delvis voldsomme prisfald. Udbuddet af slagteklare grise vokser i flere lande. Temperaturerne har tilsyneladende været for kølige til omfattende grillaktiviteter i de seneste uger, og markedet har indtil videre ventet forgæves på impulser, skriver Danske Svineproducenter.
I Tyskland kunne noteringen ikke længere modstå det massive øgede pres fra de tyske slagterier på leverandørerne og faldt markant. For at øge presset blev slagtningerne reduceret, og angiveligt blev belgiske og hollandske slagtesvin importeret i nogle tilfælde.
Den spanske notering er uændret og ligger dermed med en notering svarende til 2,031 euro pr. kg stadig på førstepladsen i gruppen af de fem EU-lande med flest svin. I Danmark ligger noteringen på 1,648 euro pr. kg.