Økologer lover grøn energi i flere varianter

Grøn omstilling og energikrise var nogle af hovedtemaerne i beretningen, som Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer, fremlagde på sektionens årsmøde i Høng.

På årsmødet for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer påpegede formanden Hans Erik Jørgensen meget direkte om, hvad der nu er nødvendigt for økologien i øjeblikket.

- Set i lyset af den situation, vi står i nu, er det ekstremt vigtigt, at vi alle, landmænd, virksomheder og organisationer, husker at fortælle, hvad er det, man får for pengene, når man køber økologi – og alt det gode økologien gør for dyrevelfærd, biodiversitet, miljø og bæredygtighed, sagde Hans Erik Jørgensen.

Foran de fremmødte deltagere på årsmødet, der foregik på Landbrugsskolen Sjælland i Høng i Vestsjælland, fastslog han, at det er vigtigt, at der ikke tabes for mange økologiske forbrugere i svinget. 

I beretningen berørte Hans Erik Jørgensen de udfordringer, som de økologiske landmænd står overfor lige nu. Blandt andet den svære markedssituation, energikrise, nye brakkrav, lange sagsbehandlingstider i Landbrugsstyrelsen og den fremtidige nærringsstofforsyning. Men grøn omstilling og klima fyldte også en del.

- En CO2-afgift lurer desværre lige om hjørnet. Her er det afgørende, at vi ikke får en klimaafgift, som afliver landbruget, sagde han og fortsatte:

- Vi skal sørge for at blande os og sikre, at vi får udformet en model, som landmænd og landbruget generelt kan se sig selv i. Og hvor vi får mulighed for at vise, hvad vi selv kan på bedriftsniveau og i de enkelte sektorer.

Grøn energi i krisetid

Også energikrisen blev nævnt i beretningen. Og ikke mindst, hvordan de økologiske landmænd kan bidrage til løsninger.

- Lige netop energi er et emne, vi i landbruget har noget at byde på. Grøn energi i flere varianter. Biogas, marker til solceller, vindenergi og pyrolyse. Inden for økologi er biogas en løftestang til nogle af de store udfordringer, vi står med, sagde Hans Erik Jørgensen.

- Der er, tilføjede han, meget organisk materiale, der kan omdannes til værdifuld gødning ved at komme en tur igennem biogasanlægget. Det er vigtigt, at der kommer en god plan for udvikling af biogassektoren i Danmark. En plan uden benspænd, klimaafgifter og unødigt bureaukrati.

Hans Erik Jørgensen kom også ind på fremtiden for økologien. Heriblandt landbrugsaftalen fra sidste efterår, hvor der blev lagt op til en fordobling af det økologiske areal, forbrug og eksport inden 2030.

- Det er vigtigt, at der kommer en god plan for udvikling af biogassektoren i Danmark. En plan uden benspænd, klimaafgifter og unødigt bureaukrati.

Hans Erik Jørgensen 

- Jeg håber virkelig, at den kommende regering holder fast i de økologiske målsætninger. En markedsdreven udvikling, hvor produktionen vokser i takt med, at forbrugerne er der. En udvikling, hvor økologien fagligt udvikler sig til nye højder, og bliver til de fleste forbrugers fortrukne valg af fødevarer, sagde han og fortsatte:

- Lige nu lader den økologiske vækst vente på sig. Men det har vi set før. Det kan gå langsomt, men lige pludselig tager den økologiske udvikling fart.  Det så vi også sidst, der blev sat politiske målsætninger om vækst i økologien.

Læs også