Biogasanlæg skal fremtidssikre øko-produktion på Fyn

Kløvergræs kan i fremtiden sikre gødning til økologiske marker. Det skal et projekt med deltagelse af Nature Energy, Centrovice og økologiske landmænd på Fyn være med til at sikre.

Fra 2021 forventes der nye regler, som begrænser økologernes mulighed for at bruge konventionel husdyrgødning. Det skaber udfordringer for især planteavlere, der i forvejen er udfordret i at skaffe næringsstoffer nok.

Men hvad gør man så? På Fyn kan svaret være kløvergræs. Således har Nature Energy effektueret den plan, der åbner op for, at energiselskabet i fremtiden kan lave en produktion af økologisk biogas, der bruger kløvergræs på markerne.

Men det haster med at få sig tilmeldt, hvis man som økologisk planteavler vil være en del af projektet. Således er udvidelsen af biogasanlægget planlagt til at starte i sidste halvdel af april, og derfor er der tilmeldingsfrist på mandag den 1. april.

Ideelt med kløvergræs

Niels Erik Maegaard er økologisk mælkeproducent i Søllinge ved Ringe. For ham har der ikke været meget at betænke sig på for at deltage i projektet.

- Som mælkeproducent har jeg i princippet jo gødning nok, men vi skal have det fordelt rundt, så vi kan få noget ud til de planteavlere, der ikke rigtig har gødning nok. Og der vil kløvergræsmarker være ideelt, siger han.

Målet for en økologisk linje i Nature Energys biogasproduktion er i første omgang sat til 500 hektar med kløvergræs.

Derudover kommer linjen til at »leve af« økologisk husdyrgødning, konventionel husdyrgødning og madaffald.

Sikrer økologien for planteavlere

Driftsleder på Rosilde Højgaard, Mads Petersen, mener ikke at man kan undervurdere vigtigheden af, at man får sat gang i produktionen af økologisk gødning via biogasanlægget.

- Hvis man vil fortsætte med at være økolog, så skal man være med, for det her er jo et eller andet sted en »license to produce« fremadrettet, siger Mads Petersen og fortsætter:

- For vi får et problem med gødningssituationen, når der kommer nogle nye regler for udfasning af konventionel husdyrgødning til brug i det økologiske, det begynder at stramme til. Hvis vi ikke kommer med nu og får sikret noget økologisk gødning, så ender vi med ikke at have noget gødning, siger Mads Petersen fra Rosilde Højgaard.

Centrovice er inddraget i projektet, og ifølge økologikonsulent Diana Boysen Poulsen kan perspektiverne i et sådant projekt ikke overses.

- Det er en måde at sikre den økologiske planteavl på Fyn på. Og også booste, fordi man fremadrettet vil få mulighed for at få økologisk gødning, siger hun og uddyber:

- Det, at man nu kan levere det her kløvergræs i anlæg, giver også gode mulighed for at få et sundt og robust sædskifte og få den gode forfrugtsværdi, som kløvergræsset bidrager med, siger hun.

Læs også