bannerPos

Maskinkonsulent: - Så bedst, ikke billigst

Maskinkonsulenterne Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen (nr. tre og fire fra venstre) fra VKST tog imod de mange nysgerrige planteavlere, der kom forbi for at høre nærmere om såudstyr. Fotos: Alexander Dornwirth.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
04-09-2019 10:35
Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.

Vejret – alle talte om det, ingen kunne gøre noget ved det.

I løbet af natten til i går og om morgenen var der nemlig faldet en hel del vand. Bilisterne gjorde klogt i at holde i siden af vejen frem for at forsøge at forcere mudderet ved det afmålte P-areal.

Men stort så det ud, da de i alt 15 såmaskiner stod på rad og række foran de jordstykker, det var planlagt, at de skulle køre i.

Og de mange besøgende fik bestemt også syn for sagn, da de ved hjælp af et båthorn blev gelejdet rundt til alle de 15 såmaskiner, imens repræsentanter fra de forskellige maskiner gjorde deres bedste for at forsøge at fremhæve egenskaberne ved netop denne model.

Maskinkonsulent Søren Geert Jørgensen fra VKST havde fornøjelsen af at byde velkommen foran forsamlingen af folk fra nær og fjern. Derefter tog maskinkonsulent Christian Rabølle over.

- Såmaskiner er et af vores vigtigste værktøjer, for det viser sig gang på gang, at grundlaget, for at vi får et godt udbytte, er, at vi får etableret et godt såbed. Præcist og ensartet. Vi har dyrket jorden i tusindvis af år, og derfor kan man sige, at det ikke burde komme bag på nogen, at det er meget vigtigt. Ikke desto mindre kan man hvert eneste år gå ud i marken og finde arealer, som er sået meget uens. Og så er vi jo fyldt med gode undskyldninger, lyder det fra Christian Rabølle.

Så bedst, ikke billigst

- For at sætte det på spidsen så skal vi så bedst og ikke billigst. Mit udgangspunkt er, at man hellere må investere 60-80 kroner ekstra pr. hektar for noget optimalt og godt, fremfor at så billigst muligt og så tabe 5-8 hektokilo med noget ringe arbejde, lyder rådet fra maskinkonsulenten.

- Udgangspunktet er, at man får valgt det rigtige grej. Så når I gennemgår feltet i dag, så tænk på jeres egne planer og jeres egen strategi. Hvad er det for noget jord, man har, hvad er ens afgrødesammensætning, hvor meget skal vi selv kunne udføre, hvor stor en andel af det, man dyrker, skal der placeres gødning på? Skal vi investere i gødningsplaceringsudstyr? Det er rigtigt for nogle og forkert for andre. Skal vi selv etablere raps en travl dag i august, eller er det noget, vi skal udlicitere, fortæller Christian Rabølle.

VKST’s sådemo 2019 er den tredje maskindemonstration i VKST’s regi. Af de 15 såmaskiner, der var linet op, var der tale om 5 rotorsæt og 10 skiveskær-såmaskiner, og der er fordele og ulemper ved begge typer maskiner, fortæller Christian Rabølle.

- De gamle skrøner om rotorsæt, der lukker til med pakvalser, det er vi også ovre. Der er et bugseret rotorsæt fra Lemken, som ser spændende ud. Det har en god vægtfordeling og en ekstra pakvals inde bagved og med mulighed for gødningsplacering også. De andre rotorsæt er liftophængte. Men i nyere tid er der flere og flere gode løsninger i forhold til at kunne have gødning med i en fronttank, så man kan få sammenblandet gødning og såsæd i en eller anden grad. Så alt i alt er det et godt bud på et moderne såsæt, siger Christian Rabølle, som derefter kommer ind på skiveskær-såmaskinerne, hvoraf flere af dem er seksmetermaskiner.

- De er kendetegnet ved, at de har kæmpe kapacitet og meget såsæd og gødning med. Det er også nogle store maskiner, som kræver store traktorer. Men det er også der, vi skal op for at få den store kapacitet, som mange af os har brug for, lyder det afslutningsvis fra Christian Rabølle.

Om såmaskinerne blev kørt ud i marken senere på dagen, vides ikke.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 55

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next