bannerPos

Maskinkonsulent: - Så bedst, ikke billigst

Maskinkonsulenterne Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen (nr. tre og fire fra venstre) fra VKST tog imod de mange nysgerrige planteavlere, der kom forbi for at høre nærmere om såudstyr. Fotos: Alexander Dornwirth.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
04-09-2019 10:35
Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.

Vejret – alle talte om det, ingen kunne gøre noget ved det.

I løbet af natten til i går og om morgenen var der nemlig faldet en hel del vand. Bilisterne gjorde klogt i at holde i siden af vejen frem for at forsøge at forcere mudderet ved det afmålte P-areal.

Men stort så det ud, da de i alt 15 såmaskiner stod på rad og række foran de jordstykker, det var planlagt, at de skulle køre i.

Og de mange besøgende fik bestemt også syn for sagn, da de ved hjælp af et båthorn blev gelejdet rundt til alle de 15 såmaskiner, imens repræsentanter fra de forskellige maskiner gjorde deres bedste for at forsøge at fremhæve egenskaberne ved netop denne model.

Maskinkonsulent Søren Geert Jørgensen fra VKST havde fornøjelsen af at byde velkommen foran forsamlingen af folk fra nær og fjern. Derefter tog maskinkonsulent Christian Rabølle over.

- Såmaskiner er et af vores vigtigste værktøjer, for det viser sig gang på gang, at grundlaget, for at vi får et godt udbytte, er, at vi får etableret et godt såbed. Præcist og ensartet. Vi har dyrket jorden i tusindvis af år, og derfor kan man sige, at det ikke burde komme bag på nogen, at det er meget vigtigt. Ikke desto mindre kan man hvert eneste år gå ud i marken og finde arealer, som er sået meget uens. Og så er vi jo fyldt med gode undskyldninger, lyder det fra Christian Rabølle.

Så bedst, ikke billigst

- For at sætte det på spidsen så skal vi så bedst og ikke billigst. Mit udgangspunkt er, at man hellere må investere 60-80 kroner ekstra pr. hektar for noget optimalt og godt, fremfor at så billigst muligt og så tabe 5-8 hektokilo med noget ringe arbejde, lyder rådet fra maskinkonsulenten.

- Udgangspunktet er, at man får valgt det rigtige grej. Så når I gennemgår feltet i dag, så tænk på jeres egne planer og jeres egen strategi. Hvad er det for noget jord, man har, hvad er ens afgrødesammensætning, hvor meget skal vi selv kunne udføre, hvor stor en andel af det, man dyrker, skal der placeres gødning på? Skal vi investere i gødningsplaceringsudstyr? Det er rigtigt for nogle og forkert for andre. Skal vi selv etablere raps en travl dag i august, eller er det noget, vi skal udlicitere, fortæller Christian Rabølle.

VKST’s sådemo 2019 er den tredje maskindemonstration i VKST’s regi. Af de 15 såmaskiner, der var linet op, var der tale om 5 rotorsæt og 10 skiveskær-såmaskiner, og der er fordele og ulemper ved begge typer maskiner, fortæller Christian Rabølle.

- De gamle skrøner om rotorsæt, der lukker til med pakvalser, det er vi også ovre. Der er et bugseret rotorsæt fra Lemken, som ser spændende ud. Det har en god vægtfordeling og en ekstra pakvals inde bagved og med mulighed for gødningsplacering også. De andre rotorsæt er liftophængte. Men i nyere tid er der flere og flere gode løsninger i forhold til at kunne have gødning med i en fronttank, så man kan få sammenblandet gødning og såsæd i en eller anden grad. Så alt i alt er det et godt bud på et moderne såsæt, siger Christian Rabølle, som derefter kommer ind på skiveskær-såmaskinerne, hvoraf flere af dem er seksmetermaskiner.

- De er kendetegnet ved, at de har kæmpe kapacitet og meget såsæd og gødning med. Det er også nogle store maskiner, som kræver store traktorer. Men det er også der, vi skal op for at få den store kapacitet, som mange af os har brug for, lyder det afslutningsvis fra Christian Rabølle.

Om såmaskinerne blev kørt ud i marken senere på dagen, vides ikke.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 55

CNH-chefer sender klima-stikpille til branchekolleger

New Holland lancerer en metan-drevet T6-model. Den reducerer partikelforurening og sparer kloden for CO2-udledning. Også landmanden sparer, lover producenten.

Foderet er i fokus på Fenstengaard

Holdningen er klar hos Fenstengaard Opformering. Det kræver kvalitetsfoder at sikre avlsdyr af topkvalitet. Derfor går familien Kreutzfeldt ikke på kompromis i råvarevalg og optimeringer.

Globale producenter dikterer strukturen

Alle europæiske maskinhandlere oplever konsekvenserne af de store producenters globale strategier for salgsleddet. - Branchen tilpasser sig og bevarer overraskende nok samme antal udsalgssteder, lyder det fra branchedirektør.

Helms viser McHale frem

Jakob Helms fra Helms TMT Centret viser gode nyheder frem fra McHale på dette års Agritechnica

Strukturskader kan undgås

Adfærd i marken og kørsel på især våd jord skal ændres, hvis ikke jordens frugtbarhed og vandledningsevne skal forringes yderligere.

L&F forsøger sig med et nyt løsningsforslag

L&F-formand, Martin Merrild, foreslår rentefrie lån til at lette på tabet.

Nyvalgte fra rød og blå så på grøn biodiesel

De to nyvalgte folketingsmedlemmer, Mona Juul (C) og Malte Larsen (S) fik ny, grøn og bæredygtig inspiration med hjem, da de sammen med administrerende L&F-direktør Anne Arhnung i går lagde vejen forbi Dakas biodieselsfabrik EcoMotion i Løsning nær Hedensted.

Miljøkrav fra oven skaber god innovation

Allan Helms fra Helms TMT Centret mener, at miljøkrav er med til at skabe god innovation. Og som manager for Schäffer forklarer han, at maskinfabrikanten er helt i top med at skabe gode og bæredygtige løsninger.

På med solbrillen hos Valtra

Smartfarming er det nye sort hos Valtra ved Agritechnica. Og Arne Spejlborg guider igennem de smarte nye tiltag.

Prognose: Kina vil importere endnu mere svinekød

Der er ikke udsigt til, at den kinesiske appetit på udenlandsk svinekød bliver mindre efter nytår. Tværtimod, hvis man skal tro en prognose fra den hollandske storbank, Rabobank.
Side 1 af 1688 (33755 artikler)Prev1234567168616871688Next