Seges Innovation slår et slag for, at man har fokus på løbende at få målt sine udbytter. - Det gælder om at få vist nogle årsagssammenhænge mellem de varierende udbytter og de indsatser, man har gjort, lød det ved netop afholdt webinar.
- Udbyttemåling er grundlaget for at kunne optimere sin grovfoderproduktion.
Sådan lød det fra Peter Hvid Laursen, seniorkonsulent fra Seges Innovation, da han forleden deltog i webinar om udbyttemåling.
- Jeg bliver løbende spurgt, hvorfor man som landmand skal bruge kræfter på at måle sine udbytter. Mit svar er: kan man finde nogen som helst god grund til ikke at gøre det?
- Der produceres for flere millioner kroner grovfoder på hver enkelt bedrift årligt. Hele 36 procent af de samlede omkostninger ved at producere mælk kommer fra produktionen af grovfoder, så kan man optimere det med bare en halv procent, er der tale om flere tusinde kroner, sagde Peter Hvid Laursen.
- Man kan hurtigt få dokumentation og svar på tiltag, som man gør henad vejen. Det gælder om at få vist nogle årsagssammenhænge mellem de varierende udbytter og de indsatser, man har gjort. Kan man det, så kan man blive klogere, og når man bliver klogere, så kan man også hæve sine udbytter.
Værktøj alle har adgang til
Mike Jørgensen, specialkonsulent hos Seges Innovation fremhævede Farmtracking som en god måde at måle sine udbytter på.
- Det er et godt værktøj, da det er muligt for alle medarbejdere at have på sig, da det er en app på telefonen, understregede han.
Der er adgang direkte fra telefonen og ned i bedriftens data.
- Det vil sige, at meget hurtigt kan man trække op eller sende ned, og alle andre kan se det. Det er derfor et perfekt værktøj til netop at indrapportere udbytter, påpegede specialkonsulenten.
Plus i klimaregnskab
- Udbyttemåling er ikke noget, du gør med begge hænder i lommen – eller armene over kors. Men får du sat udbyttemåling i system og brugt de nyeste digitale værktøjer, kan du få præcise målinger, du kan agere ud fra, konkluderede de begge.
Udbyttemålingen er desuden én af grundstenene i bedriftens klimaaftryk, og kan du redegøre præcist for din fodereffektivitet, er det et plus i både dit klimaregnskab og din ESG-rapport.