Grundlag for massive snegleproblemer i markerne

Efter en våd vækstsæson er der masser af snegle i markerne, og det kræver, at man tager sine forholdsregler i den kommende tid op til etablering af vinterafgrøderne.

En enkelt snegl lægger cirka 500 æg, og det fugtige vejr har skabt optimale vilkår, som kan give en kraftig opformering. Foto: Ghita Cordsen Nielsen/Seges Innovation Særligt på svær lerjord anbefales det at undlade pløjning. Til gengæld anbefales det at holde jorden sort med harvning op til etablering af ny afgrøde. Det kan dog være udfordrende at nå i raps. Arkivfoto

Det våde vejr i første halvdel af året har givet masser af udfordringer, men det er ikke slut endnu. De fugtige forhold har nemlig været helt optimale for agersneglene. Derfor opfordrer Seges Innovation til, at man er ekstra opmærksom på antallet af snegle i marken og tager sine forholdsregler.

- Det er altafgørende at opdage sneglene tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse. Der bør ved risiko for angreb yderligere satses på at reducere snegleantallet ved jordbearbejdning, hvor det er muligt, lyder det på Landbrugsinfo.

For at få en idé om omfanget af snegle i de marker, hvor man ønsker at så vintersæd, anbefales det at etablere en form for fælde i marken. Det kan være en sæk eller en halmballe, der lægges på jorden, og som vil tiltrække sneglene.

- Der bør afhængig af arealet og variationen i jordtypen sættes flere sneglefælder op i marken. Der findes ingen tærskel for, hvor mange snegle man skal finde pr. sneglefælde pr. dag, før bekæmpelse skal iværksættes. Fra praksis lyder et gæt på, at hvis der indenfor få dage er mere end otte snegle på et område på størrelse med et A4-ark, så er der mange snegle.

Overvej vårsæd i de værste marker

Især i marker, hvor der skal sås vinterraps, og der derfor ikke er tid til megen jordbearbejdning, kan det ved store forekomster af snegle være aktuelt allerede at sprede sneglekorn i stubben af forfrugten. Det er kun Sluxx HP, ATR Sneglekorn, LFS Sneglegift HP og Molluxx, der må anvendes før såning.

Fra Seges Innovations side opfordres der til, at man ved kraftige snegleangreb gør sig overvejelser om, om vintersæden skal vige for for vårsæd. Det er nemlig meget sjældent, at man oplever alvorlige snegleangreb i forårssåede afgrøder.

- Ved store bestande af snegle om efteråret kan bekæmpelse blive dyr, og der er risiko for at behandling udføres for sent, lyder det fra Seges Innovation.

Det anbefales ved risiko for angreb at holde jorden sort ved gentagne harvninger i længst mulig tid før etablering af vintersæd. På den måde forstyrrer man sneglene, og fødegrundlaget forsvinder.

Harvning har størst effekt under tørre forhold. Harvning før vintersæd kan medføre en mindre udsættelse af såtiden, men det er en nødvendig foranstaltning ved store snegleforekomster. Vintersæden bør dog ikke sås sent, da udbyttet og modstandskraften mod snegle falder ved sen såning.

Få sneglemiddel hjem i god tid

De godkendte sneglemidler i Danmark baserer sig alle på jernfosfat. I tabellen ses de anbefalede doser for de forskellige midler. Den srigtige dosis afhænger dog af antallet af snegle. Da antallet er svær at fastlægge, kan det være aktuelt at anvende en dosis i den lave ende og gentage behandlingen, hvis sneglekornene hurtigt forsvinder.

- Det er dog vigtigt dagen efter at følge op på behandlingen, så en eventuel andenbehandling ikke kommer for sent. Hold øje med, hvor hurtigt granulaterne bliver ædt op. I nogle marker vil man kunne nøjes med rand- eller pletbehandling, lyder rådet.

Seges Innovation opfordrer til, at man får sneglemiddel hjem i god tid, hvis man forventer, at der bliver behov for bekæmpelse.

Sneglene stopper fødeoptagelsen efter indtagelse af jernfosfat og skjuler sig i jorden, hvor de dør. Der vil derfor ikke kunne ses døde snegle efter behandlingen. Firmaerne angiver, at granulaterne kan tåle gentagen nedbør, og at effekten er intakt op til fire til seks uger efter behandlingen og kortest tid ved kraftig regn.

Læs også