Danmarks Naturfredningsforening og vandselskaberne Danva og Danske Vandværker kræver i et nyt udspil øget kontrol med landmændenes forbrug af pesticider.
Det duer ikke, at landmændene selv indberetter deres forbrug af pesticider til myndighederne. I stedet skal sprøjtejournalerne krydstjekkes med indkøb og lagerbeholdning.
Sådan lyder det i et nyt, fælles udspil fra de tre organisationer Danmarks Naturfredningsforening (DN), Danva og Danske Vandværker, som også foreslår, at landmændene skal føre et præcist lagerregnskab over deres pesticider.
Man er gået meget over til selvkontrol og frivillighed, men det her er udtryk for, at den metode ikke fungerer
Carl-Emil Larsen, direktør, vandselskabet Danva
Baggrunden er, at cirka 40 procent af landmændene ifølge tal fra Miljøministeriet overtrådte reglerne, da Landbrugsstyrelsen sidste år udførte pesticidkontrol ved 612 særligt udvalgte landbrugere.
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder antallet af overtrædelser »chokerende højt«.
- Tiden er løbet fra selvkontrol, når det kommer til hele pesticidområdet. Når pesticidkontrollen år efter år finder så mange ulovlige pesticider i kontrollerne, er der jo en overhængende risiko for, at de bliver anvendt på marken. Derfor går det ikke, at der ikke findes nogen reel kontrol af landmændenes pesticidanvendelse. Det skal slutte nu, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.
Heunicke kaldt i samråd om pesticider
Bekymret for grundvandet
Hos Danva er direktør Carl-Emil Larsen bekymret for miljøet og grundvandet.
- Det her viser jo, at den generelle beskyttelse af grundvandet, vi har på pesticidområdet, ikke fungerer. Det er åbenbart nødvendigt at kontrollere meget nøje. Det er en kedelig udvikling. Man er gået meget over til selvkontrol og frivillighed, men det her er udtryk for, at den metode ikke fungerer, siger han.
Også direktør i Danske Vandværker, Susan Münster, er bekymret.
- Hvis vi skal have tillid til, at der kun bruges godkendte pesticider, så er det helt afgørende, at der bliver strammet op på kontrollen, så vi får markant flere tilsynsbesøg: Ellers udgør det jo en direkte trussel for grund- og drikkevandet, hvis der fortsat opbevares pesticider til brug, som ikke overholder myndighedernes krav. Det er trist, at der stadig ikke er sket noget.
I udspillet foreslår organisationerne også at øge antallet af stikprøvekontroller for at kunne afsløre flere ulovlige midler og forebygge lovovertrædelser.
Endelig foreslår de tre organisationer at harmonisere kontrollens ansvarsområde mellem Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen for at sikre en ensartet og effektiv kontrolindsats.
Landmænd brød regler fire ud af ti gange i pesticidkontroller
BL: Det er en overreaktion
Hos Bæredygtigt Landbrug siger faglig direktør Jørgen Evald Jensen i en kommentar:
- Langt hovedparten af problemet er, at der er fundet dunke i landmænds lagerrum, som skulle have været afleveret. Dét skal landmændene selvfølgelig stramme op på, så det ikke sker.
Fundet af dunkene er imidlertid ikke det samme som, at der bliver udbragt midler på markerne, der ikke er godkendt, understreger han.
Jeg kunne forstå det (at stramme pesticidkontrollen, red.), hvis nu det havde en miljømæssig konsekvens at overtræde reglerne. Men det har det jo ikke haft
Jørgen Evald Jensen, faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug
- Det var noget andet, hvis landmændene kørte rundt med ulovlige midler. Men det er meget begrænset, hvad der er fundet af overtrædelser på det. Derfor kommer det reelt ikke til at ændre noget som helst at lave bureaukratiske regler om øget pesticidkontrol, vurderer den faglige direktør.
- Jeg kunne forstå det (at stramme pesticidkontrollen, red.), hvis nu det havde en miljømæssig konsekvens at overtræde reglerne. Men det har det jo ikke haft i og med, at de dunke, der står ulovligt på lageret, indeholder de samme aktivstoffer som de lovlige.
Ville det være OK, hvis myndighederne øgede antallet af stikprøvekontroller, som de tre organisationer foreslår?
- Det er jo nok forventeligt. For det er ikke godt nok, at der er fundet så mange steder, hvor landmanden ikke har haft styr på sit kemilager. Selvfølgelig skal kemirummene kun indeholde godkendte produkter. Men man kan opnå en hel masse ved at flytte landmændenes mindset i stedet for at øge bureaukratiet, siger Jørgen Evald Jensen.