Der er mulighed for at optimere på majsdyrkning til helsæd i Danmark, vurderer plante- og kvægrådgivere fra Fjordland. Ved at tilpasse og variere plantetallet efter forholdene, vil der kunne opnås bedre kvalitet af majshelsæden og bedre bundlinje.
Da Fjordland i samarbejde med DLF og DLG inviterede til Græs- og Majsdag i september, faldt snakken blandt andet på, hvad det optimale plantetal i majs er. Det stillede planterådgiver Kjeld Nørgaard skarpt på.
Og selvom, det er svært at give et eksakt tal for, hvor mange planter, man skal så pr. hektar, da der mangler nye forsøg med plantetal, så giver det i hvert fald mening i højere grad at variere sit plantetal efter forholdene, forklarede planterådgiveren.
Med en udvikling mod stadigt større kvægbrug har der været tendens til, at man har forsøgt at effektivisere ved at forenkle driften med ens etablering, ens gødskning, samme ukrudtsbekæmpelse og samme plantetal. Men samtidig med forenklingen er der kommet øget fokus på optimering af sortsvalg og plantetal tilpasset den enkelte mark.
Spar på plantetallet
Planterådgiver ved Fjordland, Kjeld Nørgaard, vurderer, at man kan spare op mod 15 procent af sin såsæd i majs ved at tilpasse plantetallet efter forholdene, og at det rigtige sortsvalg kan hæve mælkeydelsen med op til en halv liter mælk pr. ko pr. dag – det svarer til cirka 300.000 kroner mere på bundlinjen i en besætning med 500 køer.
- Noget af det vigtigste at fokusere på er sortsvalget. Sene sorter giver generelt et højere udbytte, men man skal stadig huske på, at sorterne skal passe godt til den jord og de klimaforhold, man dyrker under. Generelt kan man nok spare op til 15 procent på såsæden, hvis man etablerer sin majs efter forholdene, forklarer Kjeld Nørgaard.
Og der er flere ting, man skal tage stilling til, når man skal tilpasse sit plantetal. Blandt andet fortæller Kjeld Nørgaard, at eksempelvis jordens næringsstofforsyning, vandholdende evne, læforhold på marken, sortsvalg og forfrugt betyder meget for det optimale plantetal.
- Det er vigtigt, at man finder den rigtige sort og plantetal, som passer til forholdene. Brug derfor gerne en ekstra time eller to sammen med din planterådgiver og få lavet en plan for sortsvalg og plantetal på markniveau, siger Kjeld Nørgaard.
Slutspurt i majsen med 400 tons i timen
Øget fokus på det optimale plantetal
Ifølge Kjeld Nørgaard kan det give mening at graduere plantetallet på markniveau. Der er viden og teknologi til at løfte opgaven, men det kræver investeringer i maskineri og forsøg.
Allerede nu kan man dog gøre sig overvejelser vedrørende sydvendte skråninger på marken, og om der er gode læforhold. For hvis man har en lokalitet med mange solskinstimer og højere temperatur, er det optimale plantetal højere.
- I Fjordlands område bliver der typisk sået 90.000 til 100.000 frø pr ha svarende til 81.000 til 90.000 planter pr. ha. med en spireprocent på 90. Hvis det er en kold lokalitet, sandjord uden vanding, jord med lavt humusindhold, eller der vælges en lidt sen sort i forhold til lokaliteten, kan det give god mening at reducere udsædsmængden med 10 til 15 procent, så vi kommer ned på 75.000 til 85.000 planter, forklarer Kjeld Nørgaard og fortsætter:
- Ved at reducere plantetallet opnår vi større sikkerhed for at planten udvikler sig optimalt og modner tidligere. Har man derimod marker, der er helt ideelle til majs, kan det i nogle tilfælde være muligt at øge udsædsmængden.
Tilgængelighed af næringsstoffer har stor betydning
Seges Innovation har i 2024 startet nye forsøg med optimal udsædsmængde i majs til helsæd. Her undersøger man, hvilken betydning plantetallet har for kvalitet og udbytte.
Der er dog også andre tiltag, som kan være med til at sikre et højt udbytte og en god kvalitet af majshelsæden.
Eksempelvis nævner Kjeld Nørgaard, at man kan gøre brug af nitrifikationshæmmere ved udbringning af gylle. Det hjælper nemlig på at binde den plantetilgængelige kvælstof i marken. Og så understreger han, at man skal have styr på næringsindholdet i gyllen, som kan variere meget fra tank til tank.
- Det er en god ide at lave analyser af din husdyrgødning på tankniveau for at vurdere gødningsværdien. Derudover betyder timingen af din gødningstildeling også meget. Man skal sørge for at have opbevaringskapacitet nok til sin husdyrgødning, så man kan køre den ud umiddelbart før etablering, siger han.
Ifølge Kjeld Nørgaard skal man også være opmærksom på, at et reduceret plantetal i majsen giver efterafgrøderne bedre mulighed for at udvikle sig og være klar til at optage kvælstof, når majsen er høstet.
Nyheder øger fleksibilitet og kapacitet på Jaguar
Fordøjeligheden af foderet er centralt
Plantetallet har ikke blot noget at sige ift., hvordan du etablerer din majs, og hvad udbyttet kan blive. Det er også relevant at se på plantetallet ift. at sikre en god fordøjelighed af dit grovfoder, som har indflydelse på dine køers ydelse, det forklarer Niels Martin Nielsen, der er kvægrådgiver i Fjordland.
- Det er en balancegang at finde de rette sorter til de rigtige forhold, som vil give den rigtige modenhed af majsen på det rigtige tidspunkt. Majsen skal helst høstes med et godt stivelsesindhold, mens planterne stadig er grønne og indeholder omtrent 30-34 procent tørstof – det giver den højeste fordøjelighed og ædelyst til den samlede afgrøde, siger han.
Desuden er det vigtigt, at man ikke kun ser på forventet udbytte af majsen, når man vælger sort. Man skal også sørge for at overveje, at foderet skal være tilgængeligt på det rigtige tidspunkt, forklarer Niels Martin Nielsen afslutningsvis.
- Sortsvalg og plantetallet skal tilpasses, så man kan høste en god kvalitet af majs, når man skal bruge det. Majsen skal være moden seneste primo oktober, afslutter han.