Mens andre måske ikke levner kornet store tanker, og tager brød, grød og hvad der ellers kommer ud af afgrøderne på marken, for givet, har kornet været omdrejningspunktet for det meste af Jørn Ussing Larsens liv.

I 1974 var han med til at åbne butikken Aurion i Hjørring, i 1980 var han med til at starte bageriet på Guldagervej og i 1984 blev der føjet et mølleri til forretningen. Hos Aurion har fokus være på biodynamik, økologi og ikkemindst de gamle kornarter – blandt andet kan mølleriet i dag prale af at have hele 24 forskellige korntyper i repertoiret.

En af korntyperne er spelt, som Jørn Ussing Larsen selv var med til at genintroducere i Danmark tilbage i 1992 og som siden er blevet et begreb i sig selv.

Med korn i blodet var det således helt naturligt, at Jørn Ussing Larsen i 2003 griflede de første tanker om Kornets Hus ned. Et oplevelsescenter, hvor både børn og voksne kan blive klogere på kornets oprindelse, betydning for samfundet, udvikling gennem årene, få bagetips og selv være med til både at male mel og bage brød.

Sidste år stod huset så endelig færdigt, men efter en enkelt åbningsdag i december kom corona i vejen, og centeret har været lukket for besøgende lige siden.

8. maj er man så endelig klar til igen at byde gæster velkommen i huset.

- Nu glæder vi os rigtig meget til igen at kunne invitere folk ind, lyder det fra Jørn Ussing Larsen, der sammen med Christiane Lindrup er ansvarlig for undervisningen på stedet, mens Johannes Haandsbæk Vestergaard fungerer som daglig leder.

Længe ventet

Havde det stået til idémanden selv, havde det ikke taget 17 år fra første idé til færdigt hus.

- Vi havde søgt nogle penge, og troede egentlig også, at vi havde fået dem, men så kom finanskrisen. Derfor kom det til at tage noget længere tid end først håbet, fortæller Jørn Ussing Larsen, der glæder sig over at kunne byde indenfor i Kornets Hus, der opfylder stort set alle de drømme, han havde for projektet, da tankerne om projektet startede.

Huset byder blandt andet på et stort åbent bageri, der skal danne ramme om surdejskurser, skoleundervisning og pizzabagning med familien, en interaktiv udstilling skal guide gæsterne igennem kornets historie og indvirkning på samfundet fra bondestenalderen til nu, mens man også kan sætte sig til rette i husets café

- Der er selvfølgelig sket tilretninger i løbet af årene, men langt de fleste af de ting, jeg tænkte for 17 år siden, er blevet til virkelighed, fortæller den selvudnævnte kornnørd, der i første omgang måtte strege drømmen om en lille vindmølle foran huset, men nu alligevel har fundet penge til at anlægge en i løbet af de kommende år.

Starten på vores civilisation

Med Kornets Hus håber Jørn Ussing Larsen at kunne gøre opmærksom på, hvor stor en betydning korn har haft for den måde, vi lever på i dag.

- Det var, da kornet kom herop omkring 4000 år før Kristus, at vores civilisation begyndte, fortæller Jørn Ussing Larsen.

- Lige nu er jeg i gang med at læse »Bondens brød« af H. C. Hansen, som handler om udviklingen af landbruget i 1700-tallet. Det er ikke til at begribe den fattigdom, der var dengang, hvor nogle måtte spise ukrudtsfrø og bark for at overleve. Jeg kan også huske historier fra min bedstemor, der var født i 1872, hvor der også var mange ludfattige mennesker. Derfor prøver jeg også at sige til bønderne, der besøger os, at de skal være stolte over den betydning, de har for vores civilisation og levestandard i dag, fortæller han.

- Det håber jeg, de kan se endnu mere tydeligt efter et besøg i Kornets Hus.

Produktion og biodiversitet

Mens huset rummer historie, læring, café og muligheden for selv at fordybe sig i bagningens ABC, er oplevelsescenteret også omringet af det, det hele handler om: korn.

- Jeg har ikke fintalt, men vi kommer til at have omkring 30 forskellige typer korn på marken omkring huset. Her får man både mulighed for at se de gamle sorter og de moderne ensartede stykker med korn, fortæller Jørn Ussing Larsen, der udover kornet også gerne vil byde gæsterne på en oplevelse i biodiversitet.

- Jeg tror ikke på, at vejen frem er meget mere ugennemtrængelig skov. Hvis man i stedet formår at bruge de dårligere jorde på at skabe noget biodiversitet, for eksempel i form af blomsterenge, kan man skabe noget, der er til glæde for både naturen, landmanden og dem, der kommer forbi markerne.

Derfor bliver der blandt andet sået ekstra hørfrø ud på jorden omkring huset, så de 50 centimeter høje blå blomster kan glæde både menneskeøje og fuglemaver.

- Når jeg cykler forbi og kan se 100 fugle lette fra marken, bliver jeg glad, og jeg synes, det kunne være rigtig spændende, hvis man på den måde kunne gøre landbruget til et oplevelsessted, siger Jørn Ussing Larsen, der fra Kornets Hus også har udsigt til tårnfalkene, der holder til i en falk-kasse i træerne ved marken.

Perfekt retræte

For Jørn Ussing Larsen, der i år fylder 72, er åbningen af Kornets Hus den perfekte fortsættelse på hans liv med korn og mel, efter han i august sidste år trak sig tilbage fra stillingen som produktionsdirektør i Aurion.

- Jeg er utrolig taknemmelig for at have fået muligheden for at lave et retræteprojekt som det her. Vi har været heldige med gode støtter, som har gjort det muligt økonomisk, siger idémanden bag huset, der glæder sig til at tage imod skole- og børnehavebørn, landmænd og alle andre med interesse for korn.

- Vi har haft både skolebørn og børnehaver på besøg, og børnene har en herlig måde at udtrykke sig på. Hvor voksne lige skal bruge lidt tid på at finde ud af, hvad de mener om tingene, kommer det med det samme fra børnene. Her var reaktionen strakt »Nøj, hvor er det stort«, siger Jørn Ussing Larsen, der allerede har 20 reservationer fra skoleklasser i kalenderen.

De rigtige rammer

Og mens børnene har været imponerede af byggeriet, er de voksne også fulgt med – blandt andet via flotte anmeldelser af bygningens arkitektoniske udtryk i både Politiken og Nordjyske.

Selv er Jørn Ussing Larsen også godt tilfreds med den endelige udformning, der er blevet tegnet af den norske tegnestue Reiulf Ramstad Arkitekter.

- Vi havde tre arkitekter til at give deres bud, og da jeg så de her tegninger, tænkte jeg bare »yes, det er sådan det skal være«. Det var lige, hvad jeg havde håbet på, fortæller han.

Nu glæder han sig over muligheden for igen at vise både hus og kornhistorie frem for offentligheden. Hvor mange der finder vej forbi oplevelsescentret syd for Hjørring, tør han dog ikke spå om.

- Vi kan kun gisne om, om der kommer 5 eller 50.000 gæster. Vi tager det, der kommer, og glæder os bare til at vise huset frem, fastslår han.

- Jeg har ikke fintalt, men vi kommer til at have omkring 30 forskellige typer korn på marken omkring huset.

Jørn Ussing Larsen, Kornets Hus

Planter