Stubmarken: Glyphosatsprøjtning mod kvik må ikke komme for tæt på jordbehandling
Bedst effekt med bekæmpelse af kvik opnås, når alle kvikplanter har mindst tre til fire blade.
Selv om der ofte er gode glyphosat-sprøjteforhold mod kvik i stubmarkerne lige efter høst, skal man sikre sig, at kvikken har en vis størrelse og er i god vækst.
- Kvik skal have udviklet tre til fire blade, før planten sender saftstrømmen og dermed den udsprøjtede glyphosat ned i udløberne, påpeger planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST.
Og for at opnå fuld effekt på udløberne, skal der være en vis afstand mellem sprøjtning og jordbearbejdning.
- Frem til sprøjtning senest 1. oktober skal der være 7-10 dages afstand, mens der ved sprøjtning i oktober skal være 10-14 dage og herefter mindst 14 dage, da væksten er langsom, fastslår Ole Schou.
- Det korteste interval gælder, når der i perioden er gode temperaturforhold og høj lysindstråling.
Mangler dokumentation
Roundup Flex og Roundup Power Max har ifølge firmaoplysninger en hurtigere optagelse.
Det er - ifølge etiketten - tilstrækkeligt med en afstand på to dage mellem sprøjtning og jordbearbejdning ved bekæmpelse af kvik ved fuld dosering og under optimale betingelser.
- Der mangler dog forsøgsmæssig dokumentation for, hvor meget hurtigere formuleringerne vil virke i forhold til andre formuleringer af glyphosat, påpeger Ole Schou.
- Som udgangspunkt mener vi stadig, at der bør følges de retningslinjer for afstand imellem sprøjtning og jordbearbejdning, som er nævnt først i dette afsnit.
Der er også en sammenhæng mellem dosis og effekt.
- I sædskifter, hvor der er lange intervaller mellem muligheden for at bekæmpe kvik, er det derfor nødvendigt at anvende højere dosis end i sædskifter, hvor der med kortere interval er mulighed for at bekæmpe kvik.
Nattefrost er ok
Kvikbekæmpelse vil normalt udelukke tidlig såning af vintersæd.
- Men til gengæld er der en sanerende effekt mod græsukrudt ved at udsætte såningen, påpeger Ole Schou.
Og ved sprøjtning først i oktober er det stadig muligt at opnå rigtig god effekt.
- Ved bekæmpelse af kvik gør det ikke noget, at der sprøjtes efter den første nattefrost. Noget tyder på, at lidt nattefrost faktisk sætter yderligere skub i transporten ned i udløberne og dermed medvirker til god langtidseffekt.
Men afgørende er, at jo senere på året, der sprøjtes, jo større interval skal der være imellem sprøjtning og jordbearbejdning.
Stubharvning
Mekanisk stubbearbejdning i august-september forud for vintersæd har under forudsætning af fuld gennemskæring god effekt mod grå bynke, men ikke mod tidsler, svinemælk, agerpadderokker og følfod.
- Stubbearbejdning vil alene stoppe yderligere tilvækst af de sidstnævnte arter, fastslår Ole Schou.
- Effekten mod kvik kan være god, hvis udløberne kan frilægges i en længere periode med meget tørt vejr.

- I sædskifter, hvor der er lange intervaller mellem muligheden for at bekæmpe kvik, er det derfor nødvendigt at anvende højere dosis end i sædskifter, hvor der med kortere interval er mulighed for at bekæmpe kvik, fastslår planteavlskonsulent Ole Schou, VKST. Arkivfoto