Selv om der ofte er gode glyphosat-sprøjteforhold mod kvik i stubmarkerne lige efter høst, skal man sikre sig, at kvikken har en vis størrelse og er i god vækst.

- Kvik skal have udviklet tre til fire blade, før planten sender saftstrømmen og dermed den udsprøjtede glyphosat ned i udløberne, påpeger planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST.

Og for at opnå fuld effekt på udløberne, skal der være en vis afstand mellem sprøjtning og jordbearbejdning.

- Frem til sprøjtning senest 1. oktober skal der være 7-10 dages afstand, mens der ved sprøjtning i oktober skal være 10-14 dage og herefter mindst 14 dage, da væksten er langsom, fastslår Ole Schou.

- Det korteste interval gælder, når der i perioden er gode temperaturforhold og høj lysindstråling.

Mangler dokumentation

Roundup Flex og Roundup Power Max har ifølge firmaoplysninger en hurtigere optagelse.

Det er - ifølge etiketten - tilstrækkeligt med en afstand på to dage mellem sprøjtning og jordbearbejdning ved bekæmpelse af kvik ved fuld dosering og under optimale betingelser.

- Der mangler dog forsøgsmæssig dokumentation for, hvor meget hurtigere formuleringerne vil virke i forhold til andre formuleringer af glyphosat, påpeger Ole Schou.

- Som udgangspunkt mener vi stadig, at der bør følges de retningslinjer for afstand imellem sprøjtning og jordbearbejdning, som er nævnt først i dette afsnit.

Der er også en sammenhæng mellem dosis og effekt.

- I sædskifter, hvor der er lange intervaller mellem muligheden for at bekæmpe kvik, er det derfor nødvendigt at anvende højere dosis end i sædskifter, hvor der med kortere interval er mulighed for at bekæmpe kvik.

Nattefrost er ok

Kvikbekæmpelse vil normalt udelukke tidlig såning af vintersæd.

- Men til gengæld er der en sanerende effekt mod græsukrudt ved at udsætte såningen, påpeger Ole Schou.

Og ved sprøjtning først i oktober er det stadig muligt at opnå rigtig god effekt.

- Ved bekæmpelse af kvik gør det ikke noget, at der sprøjtes efter den første nattefrost. Noget tyder på, at lidt nattefrost faktisk sætter yderligere skub i transporten ned i udløberne og dermed medvirker til god langtidseffekt.

Men afgørende er, at jo senere på året, der sprøjtes, jo større interval skal der være imellem sprøjtning og jordbearbejdning.

Stubharvning

Mekanisk stubbearbejdning i august-september forud for vintersæd har under forudsætning af fuld gennemskæring god effekt mod grå bynke, men ikke mod tidsler, svinemælk, agerpadderokker og følfod.

- Stubbearbejdning vil alene stoppe yderligere tilvækst af de sidstnævnte arter, fastslår Ole Schou.

- Effekten mod kvik kan være god, hvis udløberne kan frilægges i en længere periode med meget tørt vejr.

- I sædskifter, hvor der er lange intervaller mellem muligheden for at bekæmpe kvik, er det derfor nødvendigt at anvende højere dosis end i sædskifter, hvor der med kortere interval er mulighed for at bekæmpe kvik, fastslår planteavlskonsulent Ole Schou, VKST. Arkivfoto

- I sædskifter, hvor der er lange intervaller mellem muligheden for at bekæmpe kvik, er det derfor nødvendigt at anvende højere dosis end i sædskifter, hvor der med kortere interval er mulighed for at bekæmpe kvik, fastslår planteavlskonsulent Ole Schou, VKST. Arkivfoto

Sprøjteteknik for glyphosat på stubmark

● Morgensprøjtning på dage med udsigt til sol vil være perfekte sprøjteforhold, hvis der ikke er kraftig dug på planterne.

● Vandmængden bør, ved sprøjtning med høje glyphosatmængder, maksimalt være150-170 l/ha, gerne mindre.

● Den permanente græskant er bedste værn mod, at blandt andet gold hejre og væselhale etablerer sig og spreder sig ind i marken – græskanter langs hegn, må derfor ikke rammes med glyphosat.

● Brug lowdriftdyser eller kompakte luftinjektionsdyser (minidrift).

● Et godt valg kan være gul kompaktinjektionsdyse, som for eksempel Hardi minidrift 020 eller Lechler IDK 020, 120 liter/ha, 8 km/t, 3 bar,

alternativt lilla 025 lowdriftdyse, 130 liter/ha, 8,5 km/t, 2,5 bar.

● Under vanskelige forhold kan alternativet være lilla 025 kompaktinjektionsdyse og 150 liter/ha.

● Ved spildkornsbekæmpelse med lave glyphosatmængder anbefaler vi generelt lave vandmængder, maksimalt 120-130 l/ha.

● Flere bruger kompaktinjektionsdyser til glyphosat, gul 020 dyse (for eksempel Hardi minidrift 020 eller Lechler IDK 020, 120 liter/ha, 8 km/t, 3 bar), passer til denne opgave.

● Tilsætning af ammoniumsulfat og spredeklæbemiddel til klassiske 360 g/l glyphosatmidler under forhold med lav luftfugtighed giver væsentlig højere effekt.

● Nyere forsøg viser, at der er grund til at antage, at alle glyphosatmidler vil have gavn af tilsætning af additiver, både pH-sænkende additiver og sprede-klæbemiddel.

● Anvend derfor sprede-klæbemiddel uanset glyphosat-type.

● Derudover har de pH-sænkende additiver den virkning, at de forhindrer glyphosat-molekyler i at binde til calcium og andre

såkaldte kationer.

● Brug derfor altid 0,1 l/100 l vand sprede-klæbemiddel i sprøjten + enten 0,1-0,2 l/100 l vand NovaBalance eller lignende - eller + 1 l l/100 l vand svovlsur ammoniak/ammoniumsulfat.

Markedsførte glyfosatmidler

● For de fleste produkters vedkommende må der ikke falde regn inden for de følgende fire til seks timer.

● Roundup Flex og Roundup PowerMax, angives at optages hurtigere og være regnfast efter henholdsvis fire og én time.

● Optagelseshastigheden for de to midler er formentlig ens, men ved godkendelsen af etiketten har firmaet fået lov at skrive forskellige regnfastheder.

● Optagelse i løbet af en time forudsætter meget optimale forhold med høj luftfugtighed.

Kilde: Planteavlskonsulent Ole Schou, VKST

Planter