Demonstration på Møn: Nyeste grej til spotsprøjtning
Der er store besparelser på pesticider ved at udbringe det med spotsprøjtning, påpegede Agrovi-konsulent ved demonstration på Marienborg Gods ved Stege.

Mikael Andersen fra Amazone viser her en traditionel drone, der overflyver en mark på for eksempel 11 hektar på fem til syv minutter. Foto: Jørgen P. Jensen
Der var for nylig demonstration på Marienborg Gods ved Stege på Møn, og her summede det med droner over markerne.
- Vi vil gerne vise det nyeste grej til spotsprøjtning og dermed IPM og nedsættelse af forbruget af pesticider, fortalte planteavlskonsulent Andreas Skov Rasmussen fra Agrovi.
Han stod for demonstrationen sammen med Brøns Group og De Sjællandske Amazone-forhandlere, der i fællesskab viste marksprøjter, droner samt fremstilling af spotkort til indlæsning i traktorens terminal til brug ved spotsprøjtning.
- Forhåbentlig kan det give flere landmænd blod på tanden til at komme i gang med brug af spotsprøjtning, påpegede Andreas Skov Rasmussen.
Giver mod på mere
Han fornemmer, at tilgangen af flere unge landmænd giver en stigende interesse for at bruge det tekniske udstyr til spotsprøjtning og graduering.
- Udstyret har været der i nogen tid, men incitamentet bredt i landbruget har manglet.
Mange sprøjter, som allerede kører i praksis, kan faktisk allerede lave spotsprøjtning. Det bruges bare ikke.
- Man tænker måske, at det kun er hver sektion på sprøjten, der kan reguleres. Men mange kan efterhånden reguleres på hver dysse.
Erfaringen er, at får man først startet med udstyret, så giver det lyst til at arbejde sig endnu mere ind i det.
Man skal dog ikke underkende, at implementeringen af teknikken kan være en lidt lang og sej proces på den enkelte bedrift.
Krav om spotsprøjtning
Men motivationen kommer også fra et stigende politisk fokus på at begrænse pesticider og forbruget af dem.
- Vi skal anvende de færre og færre midler, vi har, mere og mere smart. Og i nogle tilfælde sparer vi over 70 procent af pesticidet ved at udbringe det med spotsprøjtning, fastslog Andreas Skov Rasmussen.
Måske kan man forestille sig, at visse pesticider kun opnår godkendelse, hvis de bruges med spotsprøjtning.
- Det kan bestemt blive en mulighed. Og så er det godt allerede at kunne spotsprøjte og kende teknikken i det. Det handler om at komme med i bussen – jo før jo bedre, sluttede Andreas Skov Rasmussen.