Giver det mening at bruge biostimulanter, og hvordan virker de bedst? Det var en af de ting, der blev sat fokus på til Agrovidag 2023 på Knudstrupgård i Fjenneslev udenfor Sorø

Morten Lind, der er teknisk ekspert hos Syngenta, satte i et interessant indlæg fokus på biostimulanter, der i løbet af den seneste tid er blevet meget omtalt både blandt landmænd, men også hos følgeindustrien.

Det skyldes stimulanternes potentiale for at kunne fremme plantevækst, øge stressmodstand og forbedre planternes evne til at optage næringsstoffer. Men flere har sat spørgsmålstegn ved, hvor godt biostimulanterne virker, og hvad det afgørende i den sammenhæng er.

Ifølge Morten Lind er der flere fokuspunkter, der er afgørende. Det handler blandt andet om, hvilke formål man måtte have for at bruge biostimulanter, og timing.

- Hvad er vores problem? Er det tørke? Vil vi gerne have mere kvælstof, eller er det noget helt tredje? Når man har identificeret det, handler det om at finde det rigtige produkt, og også om at time og få stimulanterne ud i tide, sagde Morten Lind og fortsatte:

- Hvis det skal gøre noget ved stress, så skal det typisk helst ud, inden afgrøden får stress, så det er tænkt som et forebyggende middel. Men nogle af stressfaktorerne er svære at forudse, og det er noget af det, vi arbejder på at lave beslutningsstøtteværktøjer til.

Begynder at se effekt

En af de biostimulanter, der er på markedet, hedder Vixeran.

- For to år siden hørte jeg om det for første gang, hvor vi så de første data fra det, og da gik vi straks i gang med at lave forsøg med det. Og nu, efter et par års arbejde med det, så begynder vi at se, at det virker. Det virker i Danmark, ligesom det har virket andre steder, sagde Morten Lind.

Og det er der en god forklaring på.

- Vixeran har en kvælstof-fikserende bakterie i sig. Så ideen er, at det skal kunne trække kvælstof ud fra luften og stille det til rådighed for planterne.

Udover oplæg, blandt andet af Flex Fertilizer om bladgødskning og af Brøns Group om spotsprøjtning, havde deltagerne også mulighed for at komme i marken og se på de afgrødeforsøg, der pågår på landmanden Søren Ilsøes marker.

Godt 40 landmænd deltog i årets Agrovidag på Knudstrupgård udenfor Sorø.Og det var ikke kun viden, de kom hjem med. Også et par bomuldsunderbukser.

Agrovi har således sat gang i konceptet Soil your undies, hvor deltagerne skal grave underbukserne ned i jorden. Og det er der en god grund til, fortalte afdelingsleder hos Agrovi Planteavl, Hans Henrik Fredsted.

- Det er selvfølgelig lidt en gimmick, men det, der er tanken bag, er, at det skal være en konkurrence, hvor deltagerne skal teste jordens frugtbarhed, fortalte han de fremmødte.

Deltagerne er blevet opfordret til at grave underbukserne ned den 1. juli. Og jo mere frugtbar, jorden er, jo mere forsvinder der af den bomuld, som underbukserne er lavet af.

- Vi har vejet dem nu, og den 1. september er der så slutvejning. Den, der har mindst tilbage af sine underbukser, og kan dokumentere det med billede, har vundet, sagde Hans Henrik Fredsted og fortsatte:

- Men det er jo også lidt for at se, hvad der sker af omsætning i jorden, og hvad der bliver slidt af sådan nogle her i løbet af nogle måneder.

Planter