Kolde forårsdage redder øko-rapsen fra glimmerbøsser

Øko-rapsen når at blomstre, inden glimmerbøsserne vågner op. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen, der generelt set spår afgrøden en god vækstsæson.

Der er en helt perfekt temperatur for økologisk raps lige nu.

I en dagtemperatur på en håndfuld grader vokser rapsen og sætter blomsterknopper, og det varer ikke længe, inden den blomstrer.

Heldigvis er der endnu for koldt til, at glimmerbøsserne vågner op og tager på jagt efter blomsterpollen.

- Hvis glimmerbøsserne kommer, inden rapsen blomstrer, gnaver de sig gennem blomsterknoppen efter pollen og ødelægger frøanlægget. Men det sker ikke i år. Glimmerbøsserne kommer først, når rapsen er i blomst, og så kan de få fat i pollen uden at æde frøanlægget, forklarer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Konsulenten regner derfor med, at glimmerbøsser ikke bliver et problem i år.

Normalt antal rapsjordlopper

Andre skadedyr kan være hårde ved rapsen. Blandt andet rapsjordlopperne, der bliver lagt ved rødderne om efteråret, og som larver kravler ind i stænglen og æder hjerteskuddet.

- Det kan give en udbyttenedgang i rapsen på 90 procent, siger Thomas Vang Jørgensen.

Heldigvis er rapsjordloppeangrebene generelt set på et lavt niveau i år.

- Der vil altid være nogle rapsjordlopper i økologiske raps, og i år ser det ud til, at der er samme antal, som vi er vant til at se, siger han.

Økologerne kan undersøge marken ved at tjekke bladene for små huller (gnavet af den voksne loppe) og ved at skære stænglerne op og se, om der er hvide larver inde i hjerteskuddet.

- Hvis der er mindre end 40 gode planter pr. kvadratmeter, skal man overveje at pløje marken op og så vårsæd i stedet, siger han.

Hvis man er nødt til at vælge den løsning, skal det ske inden udgangen af denne uge, råder Thomas Vang Jørgensen.

Lille ukrudtstryk

I år har han heller ikke set de store problemer med ukrudt. De steder, der er ukrudtsproblemer, er fordi, der har været en særlig stor population af en bestemt type ukrudt.

Blandt andet har han set en rapsmark, som var helt druknet i agersennep og agerkål.

- Agersennep- og kål spirer sammen med rapsen, men vokser hurtigere, så derfor kan de komme til at kvæle rapsen, siger han.

Hyrdetaske kan også være et problem, men den ukrudtstype ses i højere grad i konventionel raps.

Godt efterår

De, der fik sået rapsen rettidigt i efteråret inden den 20. august, har stort set alle haft held med etableringen, oplever økologichefen.

De store mængder nedbør henover efteråret ser heller ikke ud til at have generet rapsen.

- Der står pæne rapsmarker rundt omkring, så vi skal nok få lavet en masse godt økologisk rapsolie og rapskager til økologisk kvægfoder, siger han.

aldo

Læs også