bannerPos

Kolde forårsdage redder øko-rapsen fra glimmerbøsser

Der er altid rapsjordlopper (den hvide larve midt i stilken) i økologisk raps, men så længe der ikke er for mange, er det intet problem. I år er antallet normalt. Foto: Agri Nord.
31-03-2020 12:29

Øko-rapsen når at blomstre, inden glimmerbøsserne vågner op. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen, der generelt set spår afgrøden en god vækstsæson.

Der er en helt perfekt temperatur for økologisk raps lige nu.

I en dagtemperatur på en håndfuld grader vokser rapsen og sætter blomsterknopper, og det varer ikke længe, inden den blomstrer.

Heldigvis er der endnu for koldt til, at glimmerbøsserne vågner op og tager på jagt efter blomsterpollen.

- Hvis glimmerbøsserne kommer, inden rapsen blomstrer, gnaver de sig gennem blomsterknoppen efter pollen og ødelægger frøanlægget. Men det sker ikke i år. Glimmerbøsserne kommer først, når rapsen er i blomst, og så kan de få fat i pollen uden at æde frøanlægget, forklarer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Konsulenten regner derfor med, at glimmerbøsser ikke bliver et problem i år.

Normalt antal rapsjordlopper

Andre skadedyr kan være hårde ved rapsen. Blandt andet rapsjordlopperne, der bliver lagt ved rødderne om efteråret, og som larver kravler ind i stænglen og æder hjerteskuddet.

- Det kan give en udbyttenedgang i rapsen på 90 procent, siger Thomas Vang Jørgensen.

Heldigvis er rapsjordloppeangrebene generelt set på et lavt niveau i år.

- Der vil altid være nogle rapsjordlopper i økologiske raps, og i år ser det ud til, at der er samme antal, som vi er vant til at se, siger han.

Økologerne kan undersøge marken ved at tjekke bladene for små huller (gnavet af den voksne loppe) og ved at skære stænglerne op og se, om der er hvide larver inde i hjerteskuddet.

- Hvis der er mindre end 40 gode planter pr. kvadratmeter, skal man overveje at pløje marken op og så vårsæd i stedet, siger han.

Hvis man er nødt til at vælge den løsning, skal det ske inden udgangen af denne uge, råder Thomas Vang Jørgensen.

Lille ukrudtstryk

I år har han heller ikke set de store problemer med ukrudt. De steder, der er ukrudtsproblemer, er fordi, der har været en særlig stor population af en bestemt type ukrudt.

Blandt andet har han set en rapsmark, som var helt druknet i agersennep og agerkål.

- Agersennep- og kål spirer sammen med rapsen, men vokser hurtigere, så derfor kan de komme til at kvæle rapsen, siger han.

Hyrdetaske kan også være et problem, men den ukrudtstype ses i højere grad i konventionel raps.

Godt efterår

De, der fik sået rapsen rettidigt i efteråret inden den 20. august, har stort set alle haft held med etableringen, oplever økologichefen.

De store mængder nedbør henover efteråret ser heller ikke ud til at have generet rapsen.

- Der står pæne rapsmarker rundt omkring, så vi skal nok få lavet en masse godt økologisk rapsolie og rapskager til økologisk kvægfoder, siger han.

aldo

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?
Side 1 af 1851 (37011 artikler)Prev1234567184918501851Next