Se til Sverige – de kan holde gødningsreglerne enkle

I mandags tog en gruppe erhvervsfolk, der arbejder med de danske gødningsregler, til Skåne for at se hvor let og simpelt, det kan gøres. Endda med højere udbytte til følge.

Her besøges landmand Frans Langkilde (i midten), der på sin Grönby Norrgaard har anlagt denne såkaldte »våtmark« med 90 procent tilskud og efterfølgende forhøjet EU-tilskud. Formålet med »våtmarken« er at opsamle især fosfor, men også til dels kvælstof fra drænudledningerne. De svenske landmænd kan få anlagt disse minivådområder stort set gratis. Desuden er de svenske gødningsregler ganske enkle. – Vi har frie hænder til at optimere gødningen i hver enkelt afgrøde og dermed opnå høje udbytter, der samtidig også har højt proteinindhold, fortæller den svenske landmand Frans Langkilde. Frans Langkilde viser en sammenligning af svenske og danske udbytter. – De højere svenske udbytter kan skyldes en konstant måling af afgrødernes behov og 4-6 gødskninger derefter i vækstsæsonen, fortæller han. Landmand Henriq Brinte (i midten) har fået anlagt to »våtmarker« - her det ene minivådområde dekorativt ved gården. Han havde desuden gode erfaringer med pløjefri dyrkning.

Det ligner fuldstændig Danmark. Men det er Skåne i Sverige.

Mandag kørte en busfuld organisationsfolk fra blandt andet Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug samt politikere og universitetsfolk gennem det velholdte, svenske landskab for at besøge en række skånske landmænd.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også