Vælg roesort med høj tørstofprocent

Udgangspunktet for en god roehøst i næste sæson begynder allerede ved valget af sort. Og her er det ifølge konsulent vigtigt at have fokus på høj tørstofprocent og lille mængde vedhængende jord.

Når der vælges roesort, er det vigtigt, at der er fokus på et højt udbytte af tørstof samt så lille en mængde vedhængende jord som muligt.

- Roden skal være fastsiddende i jorden, med ensartet højde over jorden, gerne 6-7 centimeter, siger Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent hos LMO.

- Man hører ofte, at der ikke er den store forskel på de enkelte sorter, men kigger man i Landsforsøgene for 2019, så er der alligevel 3.600 FEN i forskel fra top til bund af tabellen.

Planteavlskonsulenten påpeger, at det er værd at skele til kolonnen yderst til højre, hvor rodens tørstofprocent er angivet.

Høj tørstofprocent

- Jo højere tørstofprocent, jo mere foder og mindre vand skal der fragtes fra marken, siger han og minder om, at størrelsen ikke altid er ensbetydende med flere FEN.

Set i forhold til mængden af vedhængende jord, er der ifølge konsulenten også væsentlige forskelle mellem roesorterne.

- For eksempel skiller KWS Pierina og KWS Geronimo sig positivt ud, siger han.

Også roernes glathed har stor betydning for evnen til at rengøre roen, når den er taget op.- Her skiller KWS Geronimo, Vertigo fra SesVanderHave og Martell fra Strube sig positivt ud ved at få topkarakter i de seneste landsforsøg.

Gaucho ikke for kvægejendomme

Til kommende sæson bliver det igen muligt at få frø bejdset med bejdsemidlet Gaucho – men i praksis vil det ikke være muligt at så frøene på en kvægejendom, da der for at bruge Gaucho er en række krav, man skal være opmærksom på.

- Der må ikke anvendes Gaucho bejdsning på frøene i den yderste meter langs omkringliggende marker og hegn, fortæller Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent hos LMO.

- Der må ikke etableres attraktive afgrøder for bier to år efter roerne – vi kender ikke den præcise formulering heraf, men hvis den er ligesom 2019, så er afgrøderne blandt andet defineret som: Hestebønner, kløver (inklusive kløvergræs), lucerne, majs og ærter. Og det fungerer bare ikke på en kvægejendom, lyder det.

12 dage under 12 grader

Tendens til stokløbning provokeres til at frembryde ved en periode på 12 dage med temperaturer under 12 grader.

- Er der bare en enkelt dag, hvor temperaturen er over 12 grader, så starter perioden på ny. Det handler umiddelbart ikke om for eksempel nattefrost, som mange ellers har troet, siger Brian Bastrup Søndergaard.

- Roer kvitterer for en lang vækstsæson, både ved tidlig etablering og ved at lade roerne stå i jorden i efteråret. Alt for tidlig såning og koldt vejr efter såning kan dog øge tendensen til stokløbning, siger han.

Udvalgte roesorter fra Landsforsøgene 2019 er rangeret efter resultaterne i følgende rækkefølge: promille stokløbere, udbytte i rod (forholdstal), tørstofprocent, jordprocent før vask og karakter for glathed.

hl

Læs også