2,3 milliarder til grøn forskning

Regeringen og Folketingets partier er enige om at afsætte 5,5 milliarder kroner til forskning og innovation med fokus på klima, sikkerhed og sundhed. Aftalen indeholder 2,3 milliarder kroner til grønne initiativer og sikrer midler til fri forskning samt forskning i kritiske teknologier.

Regeringen og partierne i Folketinget har indgået en aftale om fordeling af 5,5 milliarder kroner til forsknings- og innovationsinitiativer. Aftalen tilgodeser både fri forskning på universiteterne og specifikke forskningsområder, der kan bidrage til løsninger på samfundsmæssige udfordringer inden for klima, sikkerhed og sundhed.

Med aftalen afsættes 2,3 milliarder kroner til grønne forskningsprojekter, der understøtter regeringens initiativ: »Fart på fremtidens grønne løsninger«.

En del af midlerne, 500 millioner kroner, skal bruges til udvikling af grønne teknologier, herunder projekter som CO2-fangst, Power-to-X (grønne brændstoffer), landbrug og cirkulær økonomi.

Nationale klimamål

Disse forskningsmissioner videreføres med et fokus på at skabe konkrete løsninger, der bidrager til de nationale klimamål.

Over 1 milliard kroner af de samlede midler er øremærket forskning i sikkerhed og kritiske digitale teknologier, hvilket understøtter samfundets behov for robust teknologiudvikling. Sundhedsforskningen tilgodeses ligeledes, med en samlet investering på 800 millioner kroner, hvoraf 150 millioner kroner er dedikeret til psykiatrien. Dette beløb markerer en stigning på 50 procent sammenlignet med tidligere års forskningsbudgetter til psykiatriområdet.

For at sikre langsigtet og uafhængig forskning afsættes yderligere 500 millioner kroner til frie forsknings- og innovationsmidler. Ifølge regeringen skal disse midler give universiteterne mulighed for at udføre langsigtede strategiske forskningsindsatser, der potentielt kan skabe banebrydende viden.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også