Nu over 500 ASF-tilfælde: Tyskland i lang og sej kamp for at blive ASF-fri
Efter et møde mellem statslederne i Brandenburg og lokale svineproducenter er budskabet klart: Tyskland er godt på vej til at blive ASF-frit – men det bliver en lang og sej kamp.

Opførelsen af et permanent hegn langs den tysk-polske grænse i Brandenburg gør gode fremskridt. Af i alt cirka 250 kilometer er cirka 150 kilometer afsluttet. | Foto: Colourbox.
513.
Så mange tilfælde af afrikansk svinepest (ASF) er der i alt konstateret i Tyskland siden det første tilfælde den 9. september 2020.
311 af fundene kommer fra Oder-Spree, 154 fra Märkisch-Oderland, 31 fra Spree-Neisse og 17 fra Görlitz i Sachsen.
Mødte producenter
Lederen for det tyske ASF-kriseteam, Anna Heyer-Stuffer, og statssekretær for landbrug, Silvia Bender, indgik forleden i en dialog med medlemmerne af svineproducenternes interessegrupper i Brandenburg, Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Thüringen.
Her diskuterede de situationen i de områder, der var berørt af ASF, og udtrykte forståelse for den vanskelige situation i branchen.
- Jeg vil gerne takke branchens repræsentanter for den åbne udveksling. Jeg er klar over, at der er store bekymringer på svinebedrifter. Prisen på svinekød faldt med epidemien og eksportforbuddet, især til Kina, og det er fortsat vigtigt at undgå risikoen for, at sygdommen spredes til tamsvinebesætningerne, sagde Anna Heyer-Stuffer.
- Alt dette sætter i øjeblikket branchen under stort pres. Men jeg advarer også mod at skabe falske forventninger. Selvom vores foranstaltninger skrider hurtigt frem og viser indledende succes, kan jeg sige klart: Vi er kun i begyndelsen af epidemikontrollen, hvor vi kun kan få succes, hvis alle arbejder sammen.
- Det tog to år for Belgien, før de var sygdomsfri. I Brandenburg har vi dog at gøre med et område, der er otte gange større, tilføjede hun.
Lang vej endnu
Også statssekretæren for landbrug i Brandenburg, Silvia Bender, understregede, at der endnu er mange udfordringer, der skal overvindes, inden delstaten er ude på den anden side.
- Siden epidemiens udbrud har vi været i tæt kontakt med svinebedrifterne i landet, blandt andet for at finde løsninger på den midlertidige slagtepukkel og for at hjælpe med økonomiske tab. Vi arbejder i øjeblikket på et tilskud til yderligere veterinærydelser eller længere transportomkostninger, lød det fra Silvia Bender.
- Derudover kræver vi yderligere finansieringsprogrammer fra regeringen, så den vanskelige tid kan bruges til at opføre stalde, der øger dyrevelfærden. Men det er også klart: En fuldstændig fjernelse af vildsvinepopulationen i de hvide zoner og kerneområder vil tage tid. Arealet af de tre kerneområder alene dækker omkring 43.000 hektar med en meget høj vildsvinebestand, tilføjede hun.