Selv om der er afholdt over 60 møder på Christiansborg, er der ikke landet en aftale om, hvordan landbruget skal bidrage til at man kan nå de bindende klimamål frem mod 2030. Og det får nu landbrugets koncerntop til at råbe vagt i gevær.

For her frygter man, at en smal aftale vil skade landbrugets konkurrenceevne, og i sidste ende vil koste flere tusind arbejdspladser i landbruget og følgeerhverv, som det står i brevet.

Det er skrevet af fire administrerende diretører, Jais Valeur (Danish Crown), Peder Tuborgh (Arla Foods), Kristian Hundebøll (DLG) samt Henning Høegh (Danish Agro). 

- Hvis danske politikere svækker de danske landmænds konkurrenceevne, vil det koste tusindvis af arbejdspladser, ikke blot i landbruget, men i høj grad også i følgeerhvervene, skriver de fire direktører i brevet.

Kræver faste rammevilkår

Heraf fremgår det også, at det er afgørende, at der bliver ro på bagsmækken i form af brede aftaler om rammevilkår og de fremtidige investeringer i erhvervet.

- Vi lykkes kun med den grønne omstilling, hvis vi får skabt tryghed om rammevilkår og fremtidige investeringer. Den tryghed kan kun en bred aftale på tværs af Folketinget levere. Derfor bekymrer det os, at Folketingets partier tilsyneladende har svært ved at finde hinanden i en bred aftale om landbrugets grønne omstilling, står der at læse i brevet. 

I brevet er de fire direktører også inde på, at klimatiltag og grøn omstilling ikke behøver at være et åg, men kan være et felt med vækstpotentiale. 

- Det er ikke en naturlov, at den grønne omstilling af dansk landbrug skal koste arbejdspladser og vækst. Tværtimod ser virksomheder på tværs af fødevareklyngen bæredygtighed og grøn omstilling som en kommerciel mulighed, der kan og skal være en af nøglerne til fremtidens vækst, lyder det.

Fastlåste forhandlinger

Brevet kommer ovenpå den seneste udvikling i forhandlingerne, hvor blå blok tidligere på måneden kom med deres eget udspil til et grønt landbrug, hvor der ifølge blå blok blandt andet skal findes 750 millioner kroner om året frem mod 2030  til at understøtte den grønne omstilling af landbruget. 

Regeringen har lagt op til, at finansiere landbrugets klimabidrag primært fra de EU-midler, som landbruget modtager. 

I en analyse fra Landbrug & Fødevarer hedder det, at regeringens seneste udspil vil koste 14.000 arbejdspladser, og Venstre-formand Jacob Ellemann siger i en reaktion på brevet, at det vil være en elendig ide, hvis man ikke tager advarslen fra de fire direktører alvorligt.

- Det vil være ødelæggende for den grønne omstilling, den danske fødevareproduktion og landdistrikterne, hvis det bliver en smal aftale. Der bliver nødt til også at være ansvarlige mennesker om bordet, siger han til Ritzaus ifølge Berlingske

Regeringen har ifølge Christiansborg-mediet Altinget, planer om at flytte forhandlingerne fra Fødevareministeriet til Finansministeriet i et forsøg på at bryde dødvandet i de fastlåste forhandlinger. 

Politik