Efter langvarige forhandlinger: Partier enige om særdeles bred landbrugsaftale

Mandag aften er det lykkes at opnå enighed om en bred landbrugsaftale for grøn omstilling, der omfatter stort set hele Folketinget. Regeringen har fundet 3,8 milliarder kroner ekstra til aftalen.

Colourbox

Regeringen har her til aften præsenteret en meget bred landbrugsaftale.  Med i aftalen er regerigen (Socialdemkratiet, red.) Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne

Aftaleparterne er enige om at fastsætte et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektorens udledning af drivhusgasser på 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Samlet set viser aftalen vejen til, hvordan dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningerne med op til 7,4 mio. ton CO2e frem mod 2030. 

Aftalepartierne har desuden en fælles ambition om at nå reduktioner på 8 mio. ton i 2030 og vil derfor i 2023 gøre status og drøfte hvordan ambitionen kan indfries med konkrete tiltag.

Med aftalen tilføres cirka 3,8 milliader kroner i statslige midler til den grønne omstilling af landbrugssektoren.

Finansminister Nicolai Wammen siger i en pressemeddelelse

- Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål, og Danmark er også et landbrugsland. Med dagens aftale er regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget enige om, at de to ting kan og skal gå hånd i hånd. Vi investerer målrettet i tiltag, som skal sætte endnu mere fart på den grønne omstilling af landbruget, og vi sætter klare, bindende mål for at nedbringe sektorens belastning af klima og miljø. Aftalen er en investering i en grønnere fremtid – og i en fremtid med grønt landbrug i Danmark. 

Fødevareminister Rasmus Prehn siger:

- Det her er Danmarkshistorie. Det er klimahistorie. Vi har landet en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på 7,4 mio. ton. Med et bindende mål sikrer vi, at landbruget leverer en historisk høj reduktion, og vi satser fx på planteprotein, pyrolyse og økologi. For vi skal i mål med at skære 70 pct. af Danmarks CO2-udslip i 2030. Vi laver en virkelig ambitiøs grøn omstilling, som samtidig sikrer, at landbrugerne og fødevareerhvervet ved, hvad fremtiden bringer de næste mange år frem. Vi går med det her foran, og viser resten af verden, hvordan landbruget takler klimakrisen, sikrer bedre vandmiljø, værner om vores lokale arbejdspladser og investerer i nye grønne job. Det er en glædens dag for alle med et grønt hjerte.

LÆS AFTALEN HER

 

Læs også