Den europæiske gødningskrise

- En katastrofe for landbruget og fødevareforsyningen.

Af Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet, Venstre

En stærk gødningsproduktion i Europa er altafgørende for, at vi kan løse den fødevarekrise, som vi står i lige nu.

Lige nu er 70 procent af den europæiske gødningsproduktion lukket, fordi de skyhøje energipriser umuliggør en rentabel produktion. Situationen er så alvorlig, at prisen på gødning er steget dramatisk. Selvom det allerede har kolossale konsekvenser for os landmænd nu, vil det blot forværre fødevarekrisen, indtil vi finder en holdbar løsning i EU.

Derfor var jeg iført mine grønne gummistøvler, da vi i Europa-Parlamentet skulle diskutere, hvordan vi i EU skal tackle høje priser og knaphed på gødning i Europa.

Kønne er gummistøvlerne ikke, men de er billedet på, at landbruget er i alvorlige problemer. Som en folkevalgt bondemand med et hjerte, der bløder for landbruget, har jeg nemlig lovet mig selv, at jeg vil tage mine gummistøvler på, hver gang der er behov for at råbe EU op.

Hvis ikke vi handler nu, bliver situationen blot værre i høsten 2023. Det er derfor bydende nødvendigt, at vi prioriterer energi til gødningsindustrien. Samtidig skal vi sikre, at europæiske landmænd kan købe gødning til en rimelig pris, så vi kan bremse den igangværende fødevarekrise. Jeg foreslår, at EU bør støtte gødningsproduktionen gennem genopretningsplanerne og solidaritetsfonden.

At kunne fylde tallerkenerne verden over er faktisk ligeså solidarisk, som at sikre varme i vores hjem over den kommende kolde vinter. At gamble med fødevareforsyningssikkerheden er i hvert fald alt andet end solidarisk. Nu er det derfor tid til at smøge ærmerne op og finde gummistøvlerne frem for at sikre en stabil fødevareproduktion.

Desværre er jeg bange for, at det ikke er sidste gang, at jeg får brug for at tage mine gummistøvler på for at gøre opmærksom på de problemer, som både mine europæiske landmandskollegaer og jeg står overfor. Men jeg gør det glædeligt igen.

Læs også