Tirsdag mødtes regeringen og partierne i Folketinget til forhandlinger, der skal sikre bedre beskyttelse af BNBO-arealer. Regeringen er klar til at tage hårdere midler i brug, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke.
Det skal være slut med de frivillige aftaler mellem lodsejere og vandværker i BNBO-områder for at undgå sprøjtning. Det indikerede miljøminister Magnus Heunicke forud for et møde tirsdag med miljøordførerne i Folkeringet.
For det går efter Heunickes mening alt for langsomt med at få udmøntet frivillige aftaler på området for at sikre mere rent drikkevand.
- I dag er alt baseret på frivillige aftaler, men min tålmodighed, den er ikke til, at det fortsætter. For det er gået alt, alt for langsomt. Så akutplanen kommer til at indeholde andre og mere håndfaste elementer også, siger Magnus Heunicke til Ekstra Bladet.
Forløbet omkring BNBO-sagerne har været påvirket af en art slingrekurs fra regeringens side, hvor man i 2019 gjorde de frivillige aftaler til et kardinalpunkt i kampen for at sikre rent drikkevand.
K revser regeringen
Da SVM-regeringen trådte til sidste år, var kampen for rent drikkevand pludselig et område, der havde behov for akut action. Men her et halvt år senere er der fortsat ikke sket noget. Ifølge den konservative miljøordfører Mette Abildgaard er det udtryk for, at regeringen ikke kan blive enige med sig selv om en køreplan på området.
- Men det er jo at gøre grin med både danskerne og drikkevandet, når man skriver, at der er brug for en akutplan for at sikre drikkevandet, og der så går seks måneder, før det første møde bliver afholdt. For der er også et stykke vej fra første møde, til man implementerer nogle løsninger for drikkevandet, siger hun til mediet.
Ifølge forsknings- og konsulentinstitutionen Geus blev der i maj måned fundet pesticidrester i over halvdelen af de undersøgte vandboringer. Heraf var 13,2 procent af fundene over grænseværdierne.