Af Anni Matthiesen, MF (V), børne- og undervisningsordfører og Erling Bonnesen, MF (V), landbrugs- fødevare og miljøordfører.
I sidste uge præsenterede arbejdsgruppen bag grøn skattereform en rapport med forskellige modeller til en CO2-afgift på landbruget. Rapporten blev straks overleveret til Grøn trepart, hvor der skal tages stilling til en hensigtsmæssig udformning af klimaafgiften.
I treparten sidder der både repræsentanter fra regeringen, landbruget, naturorganisationer, fagbevægelsen og kommunerne.
Da Venstre valgte at gå i regering, fik vi indskrevet i regeringsgrundlaget, at en kommende CO2-afgift skal udformes, så den ikke ødelægger landbrugets konkurrenceevne og ikke bare sender arbejdspladser i tusindvis til udlandet.
Ligeledes var det Venstres ide at oprette grøn trepart, så de, der bliver berørt af en afgift, kan komme med input til arbejdet.
I andre EU-lande vælger vrede landmænd at køre traktorerne mod parlamentet, fordi de ikke føler, at de bliver hørt. Det sker ikke i Danmark. Hvorfor ikke? Fordi det danske landbrug bliver hørt og inddraget.
At tage ansvar løber i Venstres DNA. Også når det er svært. Havde Venstre ikke gået i regering, havde det været op til de røde partier at udforme en afgift på landbruget. For tro det eller ej, der er i Folketinget et rødt flertal.
Ville Alternativet og Enhedslisten udforme en afgift, hvor der både blev taget hensyn til klima og landbruget. Det tror vi næppe.
Derfor er det også uansvarligt, at Danmarksdemokraterne nægter at bidrage til, at vi også i fremtiden har et velfungerende landbrug i Danmark. I stedet har Inger Støjberg valgt at placere sig langt fra forhandlingsrummet, hvor hun råber og skriger.
Det giver hende bestemt en masse opbakning på de sociale medier. Men påvirker hun noget? Nej. Havde vi gjort som hende, havde det været en katastrofe for den danske fødevareproduktion.
Da Landbrug og Fødevarers formand, Søren Søndergaard, i efteråret lagde vejen forbi Danmarksdemokraternes landsmøde gjorde han det også klart, at han var skuffet over, at Støjberg ikke tog ansvar.
Landbruget bør være meget ærgerlige over, at Danmarksdemokraterne ikke sidder med ved forhandlingsbordet, når der senere på året skal indgås en aftale, der tager hensyn til både landbrug og klima.
Men så er det godt, at vi er der til at kæmpe for, at landbruget skal udvikles og ikke afvikles.