Politikere besøgte Adamshøj og Arla

Medlemmer fra Folketingets miljø- og fødevareudvalg har været på en lille sjællandsk rundtur med stop på Adamshøj Gods ved Ringsted og Arla i Slagelse.

Godsejer Carl Boisen Thøgersen, Adamshøj Gods ved Ringsted, og Arlas mejeri i Slagelse havde for nylig besøg af medlemmer fra Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Den sjællandske »udflugt« blev indledt på Adamshøj Gods, hvor Carl Boisen Thøgersen – ved siden af sit konventionelle planteavlsbrug på samlet knap 2.000 hektar inklusive forpagtninger – i 2017/2018 etablerede en økologisk ægproduktion baseret på 18.000 høner – primært til det danske marked.

I den forbindelse havde godsejeren et par ønsker til de politiske gæster. Et af ønskerne gik blandt andet på fælles EU-regler for den økologiske produktion, og godsejeren så gerne, at reglerne følges og strammes i de øvrige lande og bliver ligesom i Danmark.

- I Danmark har vi blandt andet en regel om, at der kan være op til 300 meter til fjerneste del af udearealet, og at der skal være en høj beplantningsgrad af træer og buske, så hønsene føler sig sikre, når de er ude, da høns oprindeligt er jungledyr og er meget opmærksom på farer fra himlen.

Produktion fik politikerros

Carl Boisen Thøgersen oplyste, at der på Adamshøj Gods er 200 meter til fjerneste hjørne af udearealet og påpegede, at flere andre lande ikke har de samme beplantningsregler, og at der fra EU-side er fremsat ønske om maksimalt 150 meter til fjerneste del af udearealet.

- Jeg ser helst, at vi har samme regler i den økologiske produktion i hele EU, og det skal helst være ud fra danske regelsæt, lød det fra den midtsjællandske godsejer, der generelt har valgt den økologiske produktion, da den måde at holde dyr på tiltaler ham.

- For mig handler det om, at de har optimale forhold, og så skal man ikke slække på kravet, men derimod stramme op, pointerede Carl Boisen Thøgersen, der fra flere af politikerne også blev rost for sin produktion, hvor hønsene ser ud til at trives.

Selv har Carl Boisen Thøgersen valgt ikke at give hønsene runde vandrørslignende rør at sidde på, men i stedet champignonformede, der giver et bedre greb. Der er under siddepindene tillige et par små elektriske tråde, der modvirker angreb af blodmider.

Slut med DTU-godkendelse

Ved rundgangen på bedriften spurgte formanden for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen (DF), om forholdsregler, hvis der kommer udbrud af fugleinfluenza.

- Så er jeg sikker på, at vi vil høre fra Veterinærberedskabet, og at der vil blive givet dispensation fra økoreglerne, så hønsene kan holdes inde, lød det fra Carl Boisen Thøgersen.

Han bemærkede i samme moment, at DTU med årets udgang ikke længere vil være den instans i Danmark, der godkender eventuel vaccine mod forskellige fjerkræsygdomme herunder rødsyge.

- Baggrunden er den, at DTU med udgangen af 2019 ikke længere har økonomisk bevilling til det, forklarede Carl Boisen Thøgersen, og det svar fik René Christensen til at love, at den problemstilling skal tages op.

Carl Boisen Thøgersen benyttede også lejligheden til at minde politikerne om, at det er godt nok, at de har et ønske om øget økologi i Danmark.

- Jeg kan bestemt gå ind for tanken, men det hjælper ikke noget, hvis efterspørgslen på varerne ikke følger med.

Læs også