Står det til den tyske regering, så skal landmænd ikke længere have lov til at bruge glyphosat, når vi når udgangen af 2023.

Onsdag i denne uge præsenterede den socialdemokratiske miljøminister Svenja Schulze således planerne om forbuddet, som en del i en pakke, der skal sikre bedre beskyttelse for insekter.

I EU rækker godkendelsen af glyphosat foreløbigt til 2022, inden den skal tages op igen.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg lød det onsdag på et pressemøde i Berlin fra Svenja Schulze, at den tyske regering agter at modsætte sig enhver anmodning om at forlænge godkendelsen.

- Jeg forventer ikke, at der nogle steder vil være flertal i EU for glyphosat efter 2022, sagde hun.

Hos Bayer, der står for salget af Round-Up efter, at selskabet i 2016 fusionerede med amerikanske Monsanto, er man ikke overraskende helt uenig i den tyske regerings udmelding.

- Vi er uenige med den tyske regerings beslutning om at forbyde glyphosat ved udgangen af 2023. Beslutningen ignorerer årtiers videnskabelig vurdering fra uafhængige organer over hele verden om, at glyphosat er sikkert, når det bruges korrekt, lyder det fra Liam Condon, bestyrelsesmedlem i Bayer AG og topchef for Crop Science divisionen,

Vil være en katastrofe

Vælger Tyskland at modarbejde en ny godkendelse af glyphosat, så kan det vise sig meget vanskeligt at få forlænget godkendelsen. Netop Tyskland var den afgørende tunge på vægtskålen, da godkendelsen i 2017 efter lang tids frem og tilbage til sidst blev forlænget i fem år.

Fra Torben Hansen, planteformand i Landbrug & Fødevarer, lyder det, at det bliver ekstremt dyrt for landbruget, hvis man ikke længere får lov at bruge glyphosat.

- Jeg henholder mig til nogle engelske undersøgelser, som har vist, at det vil koste 1.500 kroner pr. hektar.

- Samtidig sætter det nogle begrænsninger på den måde, som vi dyrker vores jord, og tingene modsætter sig hinanden. Tag nu conservation agriculture som jo netop er noget af det, som giver en øget biodiversitet.

- Jeg er helt sikker på, at vores klimabalance bliver ringere, hvis vi afskaffer brugen af glyphosat. Det vil betyde mere vårsæd, fordi vi skal ud at gøre markerne sorte og bekæmpe ukrudt, og det vil også give større kvælstofudvaskning. Jeg håber rigtig meget på, at politikerne vågner op, siger Torben Hansen.

Planteformanden fortæller, at der stadigvæk ikke er noget alternativ til glyphosat.

- Jeg har ikke set alternativet endnu. Glyphosat er jo på en eller anden måde århundredets pesticid. Den har en unik virkning. Den kan ikke findes i grundvandet. Det er ganske, ganske få steder, at den er fundet i boringer, og ikke over grænseværdien.

- Lykkes det ikke at få standset den bølge, der kører lige nu, så er det en helt anden form for landbrug, vi får, siger Torben Hansen.

Også forbud i Østrig

Udover Tyskland så besluttede et flertal i det østrigske parlament i juni år, at glyphosat skal være forbudt i Østrig fra 1. januar 2020. Forslaget er dog endnu ikke underskrevet af den østrigske præsident. Østrig skal også have EU-Kommissionens grønne lys, hvis de vil have det i EU godkendte middel forbudt.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Pløjefri dyrkningPolitik