Årets Langesømesse bød på forsigtig optimisme i forhold til den kommende økonomi i juletræsproduktion. Mindre udbud af træer og tørke i store dele af Europa giver stigende priser.
Torsdag i sidste uge løb den årlige Langesømesse – messen for juletræer og pyntegrønt - af stablen, og til trods for at kunne kalde sig Europas største juletræsmesse, var det med lidt færre både udstillere og gæster end før corona. Ialt 92 stande og omkring 2.200 besøgende blev resultatet, da dagen blev evalueret.
- Vi skal lige i gang igen efter corona. Og vi er 10 procent flere end sidste år. Før corona var der stort rykind fra morgenstunden. I dag er folk kommet mere spredt over hele formiddagen, fortalte Hans Berner, direktør for Langesø Slot og fremhævede, at tendensen i år er, at folk kommere mere målrettet, og at der er flere professionelle blandt de besøgende.
International interesse
Og der var da også både tyske, polske, svenske, franske, norske og danske gloser blandet med hinanden, da både udstillere og gæster fik netværket på kryds og tværs.
- Tyskland er vores største marked. Vi eksporterer 90 procent af den danske juletræsproduktion og halvdelen sendes dertil, sagde Claus Jerram Christensen, direktør hos Danske Juletræer.
Han er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid for juletræsproducenterne.
- Vi er gennem en periode på godt otte år med merudbud til, at der nu er mere balance antalsmæssigt. Producenterne er ramt af de stigende udgifter, og økonomien pt. er udfordret. Derfor er der behov for at lave en beregning af den enkeltes økonomi før man handler. Men der er forsigtig optimisme, påpegede direktøren og fortsatte:
- Der er helt klart belæg for, at der skal ske noget. Og sammenholdt med tørken, der er langt værre i resten af Europa end i Danmark, forventer jeg, at vi vil se en positiv efterspørgsel, som vi vil kunne honorere.
Omvendt kørestilling hitter
Hos Valtra var salgschef Jimmi Ravnborg også i fint humør.
- Vi har været med på Langesømessen i mange år. Valtra står stærkt i skoven, så selvfølgelig er vi her.
Han fremhæver Valtras »twintrack«, hvor sædet kan drejes rundt, og der dermed kan opnås omvendt kørestilling.
- Det er meget populært, og vi er da også markedsledere inden for området.
Ny og større traktor
Til september lancerer Valtra en ny serie traktorer (Valtra Q serien, red.) fra 230 til 305 hestekræfter.
- Det er et segment, hvor vi har manglet en traktor, påpegede salgschefen.
Svenske fristelser
Svenske Hans Lindberg, administrerende direktør hos Malwa Forest havde også fundet vej til messen.
- Vi vil gerne vise vores produkter frem, og skal jeg fremhæve netop en maskine, må det blive vores tyndingsmaskine, Malwa 560.4C.
Der er tale om en kombimaskine, der både kan anvendes til skovning og til den efterfølgende udkøring.
- Maskinen kan ændres direkte ude i skoven. Det tager lige knap 20 minutter, så er man klar, lød det.
Lille og let
Malwa-maskinen fremhæves på grund af sin størrelse og vægt fra bare 5,7 tons.
- Den lave vægt gør, at der er lavere tryk på jorden og dermed færre strukturskader. Samtidig er den smalsporet og fylder blot 2,1 meter, hvilket gør, at man kan nøjes med at fjerne en række, hvor andre maskiner typisk fjerner to i forbindelse med tyndingsarbejdet.
- Man kan nærmest ikke se, at maskinen har været i skoven, efter endt arbejde, understregede Hans Lindberg og fortalte, at der pt. er solgt fire maskiner i Danmark, og at det er et nyt marked for den svenske producent.
Både Malwa og Valtra maskinerne sælges af J. Dyhr i Gudbjerg.