På landmand.dk findes et kort - det såkaldete PRRS-kort. Dette kort kan simulere risikoen for, at besætninger bliver smittet med PRRS.

Det seneste års tid har dyrlæger og rådgivere haft adgang til kortet, men for nylig har Landbrug & Fødevarer (L&F) også valgt at give besætningsejere adgang.

Fordelen ved det er, svineproducenterne nu selv har mulighed for at se, hvor stor chancen er for, at ens besætning i fremtiden kan holde sig fri for PRRS. Sagt på en anden måde kan kortet også simulere risikoen for at blive smittet med PRRS.

Afgørende naboer

- Ud fra nabobesætningernes beliggenhed, størrelse, afstand og retning samt besætningens egen størrelse kan man via en model udregne, hvor sandsynligt det vil være, at ens besætning forbliver fri for PRRS i op til fem år, fortæller Bjørn Lorenzen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

I praksis indeholder kortet indeholder en model, som beregner besætningens risiko for luftbåren smitte ud fra beliggenheden og naboer indenfor en afstand af fem kilometer.

Bjørn Lorenzen forklarer, at kortet som noget nyt kan tage højde for de aftaler om saneringer, som man laver med sine naboer:

- I de nye funktioner i kortet er det muligt at lave en simulering, hvor risikoen fra visse nabobesætninger elimineres, så de regneteknisk ikke udgør en smitterisiko. Netop det er et vigtigt redskab, når man skal sanere og koordinere med naboen, påpeger Bjørn Lorenzen.

Estimat med usikkerhed

Dyrlæger og andre rådgivere i snart et år haft adgang til kortet og dets funktioner, men nu har L&F valgt at udvide adgangen til også at omfatte besætningsejerne.

L&F oplyser dog, at estimaterne er forbundet med en vis usikkerhed. Andre smitteveje end luftbåren nabosmitte, eksempelvis indkøb, er ikke med i beregningen, men det understreges, at det er helt normalt for sådanne modeller.

- Derfor er det vigtigt at vurdere helheden og diskutere generelle smitteforebyggende foranstaltninger med sin dyrlæge, lyder det fra L&F i en pressemeddelelse.

Man kan få adgang til PRRS-kortet på landmand.dk, når man logger ind med sit AgroID.

Danmark saneres for PRRSSvin