Den første sol har kaldt foråret ind, og for de fleste landmænd betyder det, at forberedelserne til såningen af næste års foder er i gang.

- Men midt i planerne for årets markarbejde er der god grund til også at vende blikket mod sidste års høst – for netop nu er risikoen for lagerskader i siloen størst, advarer Alltech i en pressemeddelelse.

Per Laustsen, der er Kay Account Manager i Alltech, forklarer, at når kornet har ligget længe, øges risikoen for fugt- og temperaturudsving, som skaber perfekte betingelser for svampevækst. Han advarer om, at det betyder en forhøjet risiko for dannelse af mykotoksiner.

Skidt i bunden

- Kornet i bunden af særligt amerikanersiloerne indeholder ofte flere beskadigede kerner, avner, ukrudtsrester og bakterier fra jorden. Når siloen omrører for at blande og lufte kornet, ender de tungere dele i bunden og det giver grobund for svampevækst og et forhøjet toksinniveau, forklarer Per Laustsen.

Han advarer derfor om, at det er netop nu, at man skal være særligt opmærksom – både når man anvender egne afgrøder til foder, men også hvis man køber korn udefra.

- Når du køber korn nu, så tjek det grundigt ved modtagelsen – få det i hænderne og kig efter urenheder og lugt også gerne efter. Og så vil jeg anbefale, at man tager en kopi af prøven og opbevar den køligt. Ser du meget støv eller urenheder, eller har du bare en mistanke, så få lavet en analyse. Det kan spare dig for store problemer senere, siger Per Lausten.

Grisene sladrer

Lagerskader på dette tidspunkt af året er generelt set noget man som landmand bør være opmærksom på.

Ifølge Per Laustsen før svineproducenter og deres medarbejder endda holde ekstra øje i denne tid, når man inspicerer grisene. Hvis blot man ved, hvad man skal kigge efter hos grisene, afslører symptomer nemlig, om der er mykotoksiner i foderet.

- Hos søer ser vi for eksempel øget risiko for kastninger, manglende brunst, rød eller hævet vulva og udskudt endetarm. Det er tydelige tegn på, at toksinbelastningen kan være for høj, siger Per Lausten.

Han forklarer, at mykotoksinerne ikke altid kan ses eller lugtes, idet det ikke er synligt for det blotte øje, men skaden på dyrene kan allivel være stor. Hvis man oplever symptomer, råder han derfor til, man får lavet mykotoksinanalyse.

- Hvis analysen viser toksiner, skal du reagere hurtigt og få blandet en toksinbinder i foderet, fastslår Per Laustsen.

Næste års høst

Per Laustsen råder også til, at man allerede snart forbereder siloerne på korn fra den kommende høst.

- En hyppig årsag til mykotoksiner i kornet er nemlig, at forurenede rester fra sidste års høst ender i det nye korn, fordi siloen ikke er ordentligt klargjort til den nye sæson.

- Hvis resterne ikke fjernes i tide, risikerer det nye korn at blive forurenet. Derfor er grundig rengøring af siloen helt afgørende for at forebygge lagerskader og sikre kornets kvalitet. sider Per Laustsen og understreger, at det ikke er nok blot at slå på siloen med en kost.

- Der skal en reel rengøring til, for ellers giver man sit korn rigtig dårlige betingelser for at holde sig fri for mykotoksiner, pointerer han.

Store mængder støv, skidt og beskadiget korn kan samle sig i bunden eller under siloen og risikerer at forurene det nye korn.

Store mængder støv, skidt og beskadiget korn kan samle sig i bunden eller under siloen og risikerer at forurene det nye korn.

Svin