Ny vaccine mod spædgrisediarré
Hipra lancerer i denne uge vaccinen Suiseng Diff/A, og dermed også den første vaccine mod spædgrisediarré forårsaget af Clostridioides difficile og Clostridium perfringens type A.

Ifølge Hipra er lanceringen af den nye vaccine en vigtig milepæl i forhold til at bekæmpe tilbagevendende spædgrise diarré i grisenes første leveuge. Arkivfoto
Hipra lancerer i disse dage den første og eneste vaccine mod spædgrisediarré forårsaget af Clostridioides difficile og Clostridium perfringens type A: Suiseng Diff/A.
Ifølge den veterinærmedicinske virksomhed er lanceringen af denne nye vaccine en vigtig milepæl og en unik løsning til at hjælpe svineproducenter med at bekæmpe tilbagevendende spædgrise diarré i grisenes første leveuge.
Udfordring med mange navne
C.difficile og C.perfringens type A er to bakterier, der forårsager diarré hos spædgrise i den første leveuge. Kært barn har mange navne og i farestaldens dagligdag bliver denne diarré ofte omtalt som: »Den gule død«, pattegrisediarré eller gylte-diarré, idet især diarré forårsaget af C.difficile ofte ses hos især gyltekuld.
C.difficile betragtes som et allestedsnærværende patogen og en tidlig kolonisator af tarmkanalen hos nyfødte grise. C.difficile isolater kan udtrykke A- og/eller B-toksiner. C.difficile bliver dog først sygdomsfremkaldende, når den opformeres i tarmen og/eller begynder at udtrykke toksiner. De to toksiner ødelægger tarmceller i tyktarmsspiralen og forårsager, som en konsekvens heraf, diarré. Antibiotika-behandling af nyfødte pattegrise kan være en risikofaktor for at udvikle diarré forårsaget af C.difficile.

Hipra lancerer ny vaccine mod spædgrisediarré forårsaget af Clostridioides difficile og Clostridium perfringens. Foto: Hipra
En stor europæiske prævalens-undersøgelse af spædgrise med diarré foretaget af Hipra fastslår, at den gennemsnitlige forekomst af C.difficile A- og B-toksin er henholdsvis 75 procent og 66 procent i 0-7 dage gamle spædgrise med diarré.
Undersøgelserne blev foretaget i 177 besætninger i 14 forskellige europæiske lande, herunder Danmark. Desuden fandt disse undersøgelser en sammenhæng mellem tilstedeværelsen og belastningsgraden af bakterien med tilstedeværelsen af diarré.
Nyt i vaccineporteføljen
Ifølge Hipra repræsenterer lanceringen af Suiseng Diff/A et nyt gennembrud i Hipras Seng-portefølje, der også inkluderer vaccinerne Eryseng Parvo, Eryseng, Rhiniseng og Suiseng. Alle Hipras vacciner i Seng-porteføljen er adjuverede med Hipramune G. En adjuvans indeholdende ginsenoider, som forstærker immunresponset.
I den forbindelse er der en nyhed mere, idet Suiseng fra nu af har ændret navn til Suiseng Coli/C. Det er 12 år siden Suiseng blev lanceret for første gang.
Siden da er denne vaccine, ifølge Hipra, blevet førende i forhold til kontrol af spædgrisediarré og Cl. novyi gaspustere hos danske svineproducenter.
Hipra oplyser endvidere, at de med Suiseng Diff/A og Suiseng Coli/C fra nu af vil have den bredeste vaccine-portefølje til forebyggelse af diarré hos spædgrise i første leveuge.