Årets høst er i hus, og Seges Innovation har opgjort de første tal for resultaterne af næringsindholdet i årets kornhøst.

Prøver til årets kornanalyser indsamles i samarbejde med størstedelen af de danske foderstoffirmaer, for at sikre at der indkommer kornprøver fra hele landet. Hvert foderstoffirma bidrager med prøver fra ét geografisk område. Foderstoffirmaerne udtager løbende et stort antal prøver af henholdsvis vinterbyg, vårbyg, vinterhvede, vinterrug, triticale og havre i løbet af høstperioden, og de samles til én stor samleprøve pr. kornart på hvert foderstoffirma.

Når cirka 80 procent af den forventede mængde er modtaget for en kornart på det enkelte foderstoffirma, indsendes samleprøven til Seges Innovation. Her neddeles prøverne og indsendes til laboratoriet.

Energikoncentrationen er steget

De foreløbige resultater fra kornhøsten viser et fald i råproteinkoncentrationen i vinterbyg på 0,3 procentenheder, mens det i vårbyg er faldet 0,6 procentenheder og i rug samt hvede er faldet på 0,9 procentenheder.

I et notat på landbrugsinfo.dk meddeler Seges Innovation endvidere, at fosforkoncentrationen er faldet 0,1 gram pr. kg i vinterbyg, mens det er steget med 0,1 gram pr. kg i vårbyg og er uændret i hvede og rug.

Energikoncentrationen er steget 0,9-1,0 foderenhed pr. hkg i vinterbyg, 0,2-0,6 foderenhed i vårbyg og 0,0-0,4 foderenhed i hvede. Sammenligningen med sidste år sker ved en vandprocent på 15.

 

LVK Svinedyrlæger opfordrer i deres nyhedsbrev for september til, at hjemmeblandere tager kornprøver med analyser samt toksinanalyser på korn og halm. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

LVK Svinedyrlæger opfordrer i deres nyhedsbrev for september til, at hjemmeblandere tager kornprøver med analyser samt toksinanalyser på korn og halm. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Analyserne

Ifølge Seges Innovation er det planlagt at analysere cirka 28 prøver for både vårbyg og hvede, 14 prøver for vinterbyg og 14 prøver for vinterrug, samt syv prøver for triticale og havre.

Når der er resultater fra fire prøver af en kornart, vil resultatet fremgå af tabellerne på landbrugsinfo.dk. For hver af kornarterne vil halvdelen af ovennævnte antal prøver blive analyseret for vand, råprotein, råfedt, råaske, EFOS-svin, EFOSi, calcium og fosfor.

De øvrige prøver analyseres for vand, råprotein og fosfor. Analyserne foretages af Eurofins Steins Laboratorium A/S, Vejen afdeling. Når alle resultater er modtaget, vil det ved hjælp af analyser på kopier af kornreferenceprøverne blive kontrolleret, om der eventuel er sket niveauskred hos enkelte analyser på laboratoriet.

Indtil alle prøver er analyseret, vil notatet på landbrugsinfo.dk blive ajourført minimum hver torsdag.

Husk formalingsgraden

LVK Svinedyrlægerne nævner også årets høst i deres nyhedsbrev fra september. En høst der efter sigende generelt har været god og nem for de fleste i år.

Ifølge dyrlægerne har enkelte marker dog været fyldt med meldrøjer, hvilket slet ikke kan anvendes og slet ikke hos søerne.

I nyhedsbrevet opfordrer LVK endvidere til, at hjemmeblandere tager kornprøver med analyser samt toksinanalyser på korn og halm.

Umiddelbart er der høstet ved meget lave vandprocenter mange steder. Derfor opfordrer svinedyrlægerne desuden til at være opmærksomme på formalingsgraden, også når det har været tørt.

- En klassisk fejl er at lide på den lave vandprocent. Husk stadig at omrøre, da kornet stadig kan generere en masse varme på lager, lyder opfordringen endvidere fra LVK.

Svin