Svinerådgiver Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen kan godt lide at være med til at løse svineproducenternes udfordringer, og det gælder uanset hvilke udfordringer, de står med.
Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen har de sidste godt to år været ansat som svinerådgiver hos Velas i Vissenbjerg.
- Jeg arbejder som staldgangsrådgiver i sohold, hvor jeg kommer ud til kunderne og hjælper med at løse deres udfordringer direkte fra staldgangen.
- Den kontakt nyder jeg meget, og det var netop det job, jeg drømte om, da jeg tilbage i 2018 valgte at uddanne mig til jordbrugsteknolog, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen, hvis arbejdsområder er polte, sooverlevelse, reproduktion, farestald og klovsundhed, ligesom hun kører erfa-grupper for både danske og internationale medarbejdere.
Dybere viden
- Jeg er faglært landmand med svin som speciale, og har efterfølgende uddannet mig til jordbrugsteknolog med speciale i svineproduktion, med det mål at blive svinerådgiver.
Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen fremhæver, at netop uddannelsen til jordbrugsteknolog er en relevant overbygning på uddannelsen til landmand.
- Den har givet mig en dybere viden og forståelse af blandt andet grisenes biologi, sundhed, foder, avl og analyser, samt kommunikation og ledelse.
Glad for at gøre en forskel
Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen nyder især sit arbejde, når hun kan mærke, at hun er med til at gøre en forskel.
- Jeg kan godt lide at være med til at løse svineproducenternes udfordringer, og det gælder uanset hvilke udfordringer, de står med, siger hun.
Varieret arbejdsuge
Som svinerådgiver med fokus på udfordringerne direkte på staldgangen, kan ugerne godt se meget forskellige ud.
- Jeg arbejder ud fra, hvad der giver bedst mening for kunden. Har en kunde brug for, at jeg følger deres rutiner om morgenen klokken 06.30, for at se, hvad der kan gøres anderledes, så er det det, jeg gør.
- Samtidig kan jeg have et besøg hos en kunde i Jylland, som skal have kigget sine polte igennem, når vognmanden lander med dyrene. Disse variationer kræver en god planlægning af hver enkelt uge, så familien derhjemme ved, hvornår jeg kører hjemmefra om morgenen, og hvornår de kan forvente, jeg kommer hjem igen, fortæller hun.
- Og så kan jeg mærke, at der i den tid, jeg har været ansat i Velas, er kommet et større fokus på sooverlevelsen. Som følge af dette øgede fokus, er der også kommet mere arbejde med at sikre en god poltekvalitet i besætningerne. Den opgave, synes jeg, er utrolig spændende.
Konstante projekter på landsted
Privat bor Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen på et nedlagt landbrug i Hesselager. Hun er gift og har to børn, en pige på 12 år og en dreng på 10 år samt en hund.
- Når jeg har fri, går meget af tiden med familien og diverse projekter på vores lille landsted. Projekterne tror jeg, vi er mange, der kender til, når man har valgt at bosætte sig i ældre huse med god udenomsplads. Så er der god beskæftigelse, og vi nyder det meget.
- Jeg er også glad for naturen og kan godt lide at spænde løbeskoene og komme tidligt op og løbe en morgentur med hunden eller blot gå en stille tur med familien i skoven. Så vi bor det helt rigtige sted, smiler Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.
Staldgangsrådgivning fortsætter
Til spørgsmålet om, hvad forventningen er til landbrugets udvikling indenfor de næste ti år, svarer svinerådgiveren:
- I løbet af de næste 10 år, tror jeg, at strukturudviklingen fortsætter med færre og større landbrug.
- For os som rådgivere vil det betyde, at typen af vores rådgivningsopgaver også vil ændre sig. Et område som staldgangsrådgivning, tror jeg på, der stadig vil være brug for, da det handler om optimering ude på staldgang i samarbejde med personalet.
- Så jeg planlægger efter stadig at dygtiggøre mig inden for mit fag, og glæde mig over, at jeg får lov at besøge så mange spændende besætninger, slutter Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.