Tips til beplantning i grisefolde
Der er flere gode grunde til at etablere træer i grisefolde. Dyrevelfærden fremmes blandt andet, fordi træer og buske giver grisene adgang til skygge om sommeren, læ for vind og ly for regn i de koldere perioder og de giver dyrene mulighed for at udføre hudpleje. Ikke alle træarter er imidlertid lige egnede.
Specialkonsulent Sarah-Lina Aagaard Schild fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug giver i artiklen: »Tips til beplantning i grisefolde« på icoel.dk gode råd til, hvordan du beskytter træerne.
Som producent kan man blandt andet hjælpe sin træbeplantning ved at være opmærksom på barkskader og genvækst og hegne træerne fra, hvis skaderne bliver for omfattende, eller hvis et træ forsøger genvækst.
Barkskader fortæller noget om, hvor hårdt grisene går til træerne. Træernes evne til genvækst (rod- og stødskud) er et tegn på træets evne til at overleve/genetablere sig. Som producent kan du selv anvende disse mål til at vurdere, om det er tid til at flytte grisene ud af et område med træer, for at sikre, at din beplantning overlever, eller om det er tid til at hegne træer af, så rod- og stødskud får lov at etablere sig.
Træer med barkskader kan sagtens overleve, blot skal det sikres, at grisene ikke ringer barken – det vil sige fjerner barken hele vejen rundt om stammen. Det er derfor en god ide at tage grisene ud af folden, hvis der begynder at være større barkskader, da træerne kan hele barkskader, hvis de ikke er for omfattende.
Stød- eller rodskud er visse træarters forsøg på at overleve. Det gælder for eksempel for ahorn, elm og syren. Hvis disse skud beskyttes (for eksempel via hegning eller pause fra grisene), så kan de blive til nye stammer.
Grise vil gerne gnubbe sig op ad træerne. Det kan give mærker på barken, men skader ikke træet.
Træer med trævlende bark har generelt tendens til større barkskader, da skaderne kan blive omfattende blot grisene får fat i en lille flig af barken.
Eg er en af de træarter, som grisene går særlig hårdt til. Her anbefales det, at man hegner rundt om stammen, så barken beskyttes.
Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug