Man kan gøre nok så meget selv for at minimere faren for afrikansk svinepest, men det er af højeste betydning, at man får fjernet de vildsvin, der måtte befinde sig i Danmark.

Det slog dyrlæge Pia Conradsen fast, da hun for nylig ved et fyraftensmøde hos LandboSyd fortalte om afrikansk svinepest, og den fare, svinesygdommen rummer.

Selv om man kan gøre flere ting i forhold til smittefaren på sin egen gård, er der ifølge dyrlægen kun én ting, der for alvor batter for at kunne bekæmpe afrikansk svinepest.

- Det er, at vi får udryddet vildsvinene i Danmark. Ganske enkelt. Og det har så stor en betydning i forhold til alt andet, vi snakker om. Altså alt det andet, vi snakker om internt i Danmark, det har ikke ret stor betydning i forhold til altoverskyggende problemstilling, som vildsvin skaber, siger hun.

Sygdommen har skabt problemer i det østlige Europa i en årrække, og er nu i både Polen og Belgien.

I flere omgange har det været nødvendigt at tvangsslagte flere tusinder grise på professionelle farme, på trods af, at man, fx på danskejede Idavang i Litauen har særdeles skrappe sikkerhedsforanstaltninger. Det har Pia Conradsen som veterinærrådgiver i Rusland, Ukraine, Tyskland og Polen selv set.

- Jeg har besøgt svinefarme derude, hvor de har ansatte, hvis eneste opgave er at holde øje med, at besøgende og medarbejdere vasker sig, inden de får lov til at komme ind i svinehallerne, fortalte Pia Conradsen til de interesserede.

Farer ved baggårdsgrise

Men selv om den virus, der medfører afrikansk svinepest kan vasket væk fra fx tøj, og trods voldsomme forholdsregler ved de professionelle svinefarme, har det ikke kunnet få virussen til at forsvinde. Det skyldes de mange baggårdsfarme, der også findes i Østeuropa.

- Man har to grene af svineproduktion i Østeuropa, den store industrielle, som vi kender også her i Danmark, og der er de jo meget længere, end vi er med veterinærbeskyttelse. De har jo en helt anden indslusning af både varer og medarbejdere, så der er jo kæmpestor forskel, siger Pia Conradsen til Landbrug Syd.

- Men man har så også den anden gruppe, som der jo også er rigtig mange af, så er det jo ren katastrofe i forhold til smittebeskyttelsesregler, fordi det er jo sådan, at ingen ved, hvor grisene er, der er ikke noget opsyn på det, og de render jo nogle steder frit omkring, og har til tider fri kontakt med vildsvin ude i naturen, siger dyrlægen.

Hun tilføjer, at smitten også kan overføres via hø, hvor vildsvin, der har virus i kroppen, har sovet.  

Vildsvin kan overleve ASF

Selv om vildsvin, der bliver smittet med afrikansk svinepest, typisk dør af det, vil det ikke være ensbetydende med, at smittefaren forsvinder med de døde dyr. For der er flere måder, som virusset kan leve videre på.

- Der er eksempler på, at visse svineracer kan være resistente overfor afrikansk svinepest.  Og det man skal forestille sig, er at der faktisk er nogle af vildsvinene, der overlever, og de kan faktisk udskille virus i rigtig lang tid, og det vil sige, at de jo faktisk er en kæmpe trussel for de andre grise, siger dyrlægen.

- Den anden er hvis man forestiller sig, at et tamsvin møder et dødt vildsvin, så sker der det, at grise æder de maddiker, der opstår på det døde vildsvin. Så selv om de ikke æder kadaveret, så bliver de smittet via maddikerne, siger Pia Conradsen.

 

Svin