Pulje til slagtesvinestalde er oversøgt

Rådgiver kritiserer støtteordning til nye slagtesvinestalde, som er blevet overansøgt med 40 millioner kroner alene af rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik I/S.

Rådgivningsvirksomheden Byggeri og Teknik I/S har alene oversøgt moderniseringsordningen til slagtesvin, der lukkede for ansøgninger i torsdags, med 40 millioner kroner.

Det får nu virksomhedens direktør Flemming Hedegaard til at tage bladet fra munden.

- På trods af L&F´s og lokale rådgiveres vedvarende pres for at få nogle parathedskriterier indarbejdet i ordningen, så skete det ikke. Det er en af grundene til, at vi forventer, at ordningen på landsplan er oversøgt med cirka 4-5 gange de midler, som er afsat, lyder det i en pressemeddelelse fra direktøren.

- Alle kunne søge i ordningen, bare man havde 830 arbejdstimer på bedriften og lidt frit oversat »havde lyst til at have slagtesvin«.

- Skidt for erhvervet

- Det betyder, at det er store ansøgninger med mange stipladser, der er søgt til, og det betyder med ret stor sikkerhed også, at en del af projekterne aldrig bliver til noget, og det er skidt for erhvervet og for de ansøgere, der ikke kommer i betragtning på grund af »fantasiprojekter«. Vi skal have nogle parathedskriterier med i fremtiden, så ansøgere er mere klar til at sætte projekterne i værk, lyder kritikken.

I Byggeri & Teknik I/S fordeler ansøgningerne sig således: Nybyg tegner sig for hele 82,8 milllioner kroner, svarende til en samlet investering på over 366 millioner og godt 92.000 stipladser. Tilbyg står for 33,4 millioner kroner svarende til en samlet investering på over 133 millioner og over 40.000 stipladser.

- Der er kun fem ansøgninger med gylleforsurring, som umiddelbart ser ud til at blive de »store vindere« i denne ordning, idet styrelsen har valgt, at det er forsurring, som vægter højest i prioriteringerne. De resterende ansøgninger er alle med luftrensning, gyllekøling og hyppig automatisk udslusning af gyllen og en enkelt med linespil. Undtagen en har alle projekter 25-49 procent fast gulv, oplyser Flemming Hedegaard.

Langt de fleste af ansøgningerne er ifølge rådgivningsvirksomheden søgt til det, der hedder »lettere byggeri«, hvor investerings- og tilskudssummen er lavere pr. m2 end til traditionelt byggeri, fordi det har givet en bedre prioriteringsscore.

- Det er clearet med Landbrugsstyrelsen, at man kan bygge den staldtype, man ønsker – både traditionelt og for eksempel rundbuehaller, hvis man har søgt til en »let stald«. Det modsatte kan man dog ikke, lyder det fra Flemming Hedegaard.

Mange faldgruber

Byggeri & Teknik, der har søgt moderniserings- og miljøteknologiordninger siden 2010, mener, at den seneste ordning nok er »den ordning til dato, hvor flest landmænd har søgt tilskud til mest miljøteknologi, som de ikke reelt set ønsker at investere i, men som kun kommer i spil på grund af tilskuddet«.

- Det betyder også, at der er mange faldgruber for både ansøger og konsulent, fordi spekulationerne i høj prioritering kommer forud for virkeligheden. Samtidig er det helt tydeligt, at sammensætningerne af miljøteknologierne ikke afspejler virkeligheden, og styrelsen har i flere omgange måttet opgive at svare entydigt og konkret på forespørgsler, skriver Byggeri og Teknik i pressemeddelelsen, og tilføjer:

- Det handler blandt andet om, hvad der skal til for at opfylde kravet om »hyppig automatisk udslusning«, og det handler om, hvad der sker, hvis en ansøger efterfølgende bygger flere kvadratmenter end ansøgt.

Hvornår er der svar 

Håbet er, at Landbrugsstyrelsen, som administrerer ordningen, har svaret alle ansøgere inden julen 2020.

- Vi opfordrer alle ansøgere til at være ekstremt forsigtige, hvis I afviger fra ansøgningen, og I skal huske, at skal der ændres i ansøgningen, så skal ændringen være godkendt, før projektet igangsættes. Vi ønsker held og lykke til alle ansøgere, og håber styrelsen får opgjort flere af de gamle ordninger, så der kan tilføres en del flere midler til denne ordning, nu hvor optimismen og interessen er stor, lyder det fra Flemming Hedegaard.

mip

 

 

Læs også