Mens de sydeuropæiske lande melder om overvejende stabile noteringer, falder slagtesvinenoteringerne i Mellemeuropa nogle steder meget.
Generelt er situationen tydeligvis presset. Baggrunden for dette er lukningen af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som allerede har varet i to uger, og som ser ud til at fortsætte.
I mellemtiden kan man begynde at se en udbudspukkel i Tyskland. Forskydningerne i afsætningen rammer også nabolandene Holland og Belgien, som traditionelt leverer til blandt andet tyske slagterier. Det skriver Danske Svineproducenter i deres ugentlige prisoversigt.
Kinas annullering af eksporttilladelserne til nogle hollandske og tyske slagterier resulterer i stor usikkerhed på markedet. Som begrundelse for annulleringen bruger de kinesiske myndigheder forebyggelse af indførsel af coronavirus. Markedsanalytikere går dog ud fra, at den officielle årsag kun er et skalkeskjul. Måske forstyrrer Peking bevidst kødmarkedet for at indlede et prisfald og dermed komme billigere til de nødvendige importmængder.
Prispres
Et tysk-hollandsk slagteri har på det seneste opbygget et særligt stærkt prispres. Først blev offentliggørelsen af den hollandske notering i den forgangne uge udsat. Det efterfølgende prisfald på 15 cent, da noteringen endelig blev offentliggjort, var markant. I Tyskland gjorde Vion sig bemærket i begyndelsen af den forgangne uge ved at kræve et stort prisfald. Til sidst faldt VEZG-noteringen med 6 cent. Den hollandske notering fulgte efter med et ekstremt prisfald på 19 korrigerede cent som følge af slagteriernes pres. Den belgiske notering faldt med 12 cent. Fra Spanien, Frankrig og Østrig meldtes der om uændrede noteringer. Mht. korrigeringen af den franske notering til ISN-standard blev der foretaget en tilpasning i omregningssystemet i forhold til kvalitetskriterierne.
Det spanske levendeudbud er mindre pga. sommervarmen, hvilket er typisk for sæsonen, og dette ses i den faldende slagtevægt. I mellemtiden udbydes der endda svin fra Holland og Belgien på det spanske marked, dog uden at der er købere til dem.
hka