Fokuspunkter fra svinebranchen

 

Selfiestang til tjek af brokgrise

Dyrlægerne hos Vet-Team kommer løbende med praktiske tips under punktet »Månedens fidus« i deres nyhedsbrev.

I Vet-Team Nyt for oktober handler månedens fidus om at tjekke brokgrisene før levering til slagteriet med brug af mobiltelefonens kamera.

- For at lette tjek af (især) undersiden af store brok for sår, kan mobiltelefonens kamera, eventuelt med selfiestang bruges, lyder tippet fra dyrlægerne.

Et billede af brokken fra undersiden samt billede af hele grisen med brokket set fra siden kan ifølge dyrlægerne, med fordel bruges som en intern dokumentation for, hvordan de sendte grise har set ud ved levering.

 

Negativ effekt på kuldstørrelsen ved langtidsholdbar sædfortynder

En ny undersøgelse foretaget af Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning har vist, at såfremt sæddoser, som er fortyndet med den langtidsholdbare sædfortynder Elixir, anvendes 5-7 dage efter produktion, falder kuldstørrelsen med 0,3 gris pr. kuld i forhold til sæddoser fortyndet med EDTA og anvendt 1-3 dage efter produktion.

Afprøvningens resultater viser derfor, at det endnu ikke er muligt at anbefale brug af langtidsholdbar sædfortynder i dansk svineproduktion, da det har en negativ effekt på kuldstørrelsen.

Afprøvningen blev gennemført i fire besætninger og omfattede i alt 5.289 løbninger med Duroc-produktionssæd. Produktionssæd er en blanding af ejakulater fra op til 10 orner, derfor kan resultaterne ikke overføres til navnesæddoser fra enkeltorner.

Læs mere om afprøvning og resultater i meddelelse nummer 1208 via svineproduktion.dk.

 

Kornet er ved at være lagerfast

Efter høst skal kornet i en form for hviletilstand. Det vil sige, at kornets enzymer skal inaktiveres, så de i løbet af vinteren ikke forbruger stivelsen og energien i kornet.

Ifølge Thomas Lund Eriksen, markedschef for svin hos Nutrimin, er det i den proces, at der har været behov for ekstra antioxidant eller E-vitamin for at modvirke friskkornsforgiftning.

- Specielt korn, som har været høstet umodent, selv om det var tørt, og korn, der har været høstet med høj vandprocent, har givet problemer, oplyser han i Nutrimin Ugenyt.

Han påpeger dog samtidig, at det alt i alt har det været en god høst, som har givet få problemer i staldene. Han vurderer derfor, at tiden nu er inde til at tage den ekstra antioxidant/E-vitamin ud igen.

- Husk at belufte kornlagrene hver 3.-4. uge, så der er sundt foder til grisene resten af året, lyder opfordringen endvidere fra Thomas Lund Eriksen.

 

Vet-Team: Foderskift tilsyneladende løsningen på øresårsproblem i besætning

Dyrlægerne hos Vet-Team har i tidligere nyhedsbreve haft fokus på øresår hos især klimagrise. I seneste udgave af Vet-Team Nyt følger de op med et praktisk eksempel på en løsning på problemet ude fra en besætning.

- Øresår er i perioder et stort problem i visse besætninger. I en besætning har et foderskift til grise fra 15-30 kg tilsyneladende løst et øresårsproblem, skriver Vet-Team i nyhedsbrevet fra oktober.

Forskellene på de to foderblandinger er i hovedtræk, at rug og havre er fjernet fra

foderblandingen og erstattet af byg. Desuden er HP soya hævet med halvanden procent.

Dermed er g ford. Råprotein hævet fra 140g/FE til 146 g/FE.

 

 

 

 

 

 

Læs også